Két kínai állampolgárságú férfi ellen emeltek vádat

2024.07.15. 08:15

Zalában fogták el a migránsokat rendszeresen szállító embercsempészeket

A Lenti Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat két, kínai állampolgárságú férfivel szemben, akik 2024 első hónapjaiban rendszeresen segítséget nyújtottak külföldi állampolgárok Magyarországon történő átcsempészéséhez.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A vádirat szerint két, Budapesten élő kínai állampolgár egy ismeretlen személy megbízása, illetve közvetítése alapján 2024 januárjában vállalta, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében külföldi állampolgárságú, migráns személyeket csempésznek át a magyar-horvát, illetve a magyar-osztrák államhatáron.

Az embercsempészek személygépkocsikkal szervezték és végezték a megbízóik közvetítésével velük kapcsolatba kerülő, migráns személyek Zágrábból Magyarországon át nyugat-európai célországba, elsődlegesen Olaszországba történő szállítását. Az előre egyeztetett feladatmegosztás alapján az egyik vádlott a horvát-magyar határon átkelő migránsokat személygépkocsijával Magyarország területéről, a magyar-szlovén és a magyar-osztrák államhatárt illegálisan átlépve Olaszországba szállította, vádlott társa pedig „előfutóként”  figyelő és kísérő tevékenyégével biztosította az embercsempészést.

A két férfi 2024. január 3. és 2024. február 22. között összesen 7 sikeres, szervezett szállítást bonyolított le, alkalmanként 3-6 migráns személyt átcsempészve Olaszországba. Mindketten tisztában voltak azzal, hogy az általuk szállított, az államhatár illegális átlépésében segített migráns személyek magyarországi belépésre jogosító útlevéllel, vízummal nem rendelkeznek. Az ismeretlen megbízó az előzetesen megbeszéltek szerint 100 EUR/fő összeget fizetett a vádlottaknak a sikeres szállításokért.

A vádlottak üzletszerű tevékenységét a velük szemben 2024. március 20-án éjszaka, Lentikápolna területén foganatosított rendőri intézkedés leplezte le, majd a Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája az egyik vádlottat letartóztatta, társával szemben pedig a mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrzött bűnügyi felügyelet rendelt el.

A Lenti Járási Ügyészség a két férfivel szemben üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat, melyben a kényszerintézkedések fenntartását kérve börtönbüntetés kiszabását és kiutasításukat indítványozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában