A 86-os úton

2024.08.27. 12:17

Baleset: személyautó hajtott ki a kamion elé

Három jármű, egy kamion, egy személygépkocsi, valamint egy traktor is érintett abban a közlekedési balesetben, amely kedden délelőtt történt a 86-os úton, Külsősárd közelében. A mentők egy személyt szállítottak kórházba.

Gyuricza Ferenc

Külsősárd közelében történt a baleset

Fotó: Gyuricza Ferenc

Mint azt az első tudósításunkban már közöltük, a baleset a 86-os és 7418-as utak kereszteződésében, a belső- és külsősárdi elágazóban történt. Belsősárd irányából egy Mercedes típusú személygépkocsit vezető idős, környékbeli asszony akarta keresztezni a főutat, ám a manőver közben az elsőbbségadási kötelezettséget figyelmen kívül hagyva kihajtott a Szlovénia felől érkező, román rendszámú kamion elé. Ez utóbbi sofőrje észlelte a vészhelyzetet, manőverezéssel próbálta is kikerülni a személyautót, ám bal elejével mégis elérte annak jobb hátsó részét. Az ütközés következtében a személygépkocsi megperdült, majd a 7418-as út Külsősárd felőli oldalán a forgalomterelő szigeten keresztül, az arra kihelyezett közlekedési jelzőtáblát is kidöntve az út melletti füves területre sodródott. Ezen a helyen éppen egy traktor tartózkodott, amelynek vezetője kaszáláshoz készítette elő járművét. A megperdült személyautó a traktornak is nekiütközött, így nemcsak a hátsó része, hanem az eleje is összetört. A balesetben érintett román kamion zsákos takarmányt szállított, s úgy tudjuk, Bükkre tartott. A járműszerelvény olyan sérüléseket szenvedett, amely miatt az útját biztonságosan nem folytathatta tovább.

A személyautó a traktornak is nekiütközött    Fotó: Gyuricza Ferenc

A helyszínre a lenti hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A balesethez mentőautó is érkezett, majd a személygépkocsi nyolcvanas éveiben járó vezetőjét kivizsgálásra kórházba szállították. A helyszínelés és a műszaki mentés időtartama alatt – rendőri irányítás mellett – a 86-os úton félpályán haladhatott a forgalom. 

A személyautó vezetőjét kórházba vitték kivizsgálásra a balesetet követően     Fotó: Gyuricza Ferenc

Ezen a helyszínen az évek során számos baleset történt már, ami adódhat abból, hogy egy nehezen belátható kereszteződésről van szó. A Belsősárd irányából érkezőknek a szintkülönbség miatt egy rövid emelkedőn kell felhajtaniuk, a kereszteződés beláthatóságát pedig az út menti növényzet is nehezíti. Ennek ellenére ezen az oldalon is csak „Elsőbbségadás kötelező” tábla található a kereszteződésben. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az említett szintkülönbség és a nehéz beláthatóság ellenére a Belsősárd irányából érkezők többsége nem állítja meg járművét a kereszteződéshez érve, hogy meggyőződjön annak átjárhatóságáról, hanem lassan gurulva közelíti meg azt, s ha szabadnak látja az utat, áthajt rajta. Megállás esetén ugyanis kézifékes indulásra lenne szükség. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!