Leesett az eső, törtek az autók

2024.09.14. 09:39

Pénteki káosz a zalai utakon – összefoglaló

Nem hozott szerencsét péntek 13 a közlekedők számára Zalában, tegnap nagyon sok baleset történt a vármegyénk útjain. Mindezt persze nem a balszerencse, sokkal inkább az időjárási körülmények és az útviszonyok, valamint a vezetési kultúránk okozhatta.

Gyuricza Ferenc

Az első balesetről csütörtökről péntekre virradó éjszaka kaptuk a hírt: letért az úttestről és árokban félig oldalára borulva állt meg a Volánbusz Bak és Magyarszentmiklós között közlekedő menetrend szerinti járata.

Fotó: Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az esőzés miatt nedvessé, csúszóssá vált útfelületen ugyanis érdemes megfontoltabban, lassabban közlekedni, s ha a látási viszonyok sem igazán kedvezőek, akkor még hatványozottabban érvényes ez. A pénteki történések is azt mutatják, a baj hamar megvan.

Az első balesetről csütörtökről péntekre virradó éjszaka kaptuk a hírt, akkor Hahót térségében csúszott az árokba és borult félig oldalára egy autóbusz, ott szerencsére az utasoknak nem lett baja. Pénteken aztán egymást követték a hírek, előbb az úttestre dőlt, s ezért a forgalmat okozó fákról, majd közlekedési balesetekről. Ez utóbbi tekintetben a délután volt igazán mozgalmas. Lovászi térségében két szlovák rendszámú személyautó ütközött össze, az egyik járművel adriai nyaralásból tartott hazafelé egy pár, a másik autóban ülők pedig éppen oda tartottak. Vajon a balszerencsének köszönhető, hogy körülbelül félúton csattantak egymásnak, vagy azért, mert az egyik jármű vezetője vélhetően nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett, s ezért egy éles kanyarban átsodródott a szemközti sávba? A kérdés megválaszolását olvasóinkra bízzuk…

Még be sem fejeztük a Lovászinál történt baleset megírását, máris jött az újabb értesítés, ezúttal egy Borsfa térségében történt buszbalesetről, egy munkásokat szállító járat személygépkocsival ütközött, majd az is árokba borult. Erről az esetről Szakony Attila kollégánk készített fotókat, videót.

Utasokkal teli busz fordult az oldalára. Fotó: ZH

Délután Pezzetta Umberto kollégánknak is akadt munkája, ő a Bazitára vezető Becsali úthoz ment fotókat és videót készíteni, ahol megtudta: egy autóbuszból üzemanyag folyt az úttestre, amely így síkossá vált. Ezen csúszott meg egy személygépkocsi, s ütközött frontálisan a vele szemben érkezővel.

Frontális karambol Zalaegerszegen
Fotó: ZH

A pénteki történéseknek egy fontos tanulsága van: itt az ősz, a maga esős, csapadékos időjárásával. Megváltoztak az útviszonyok, közlekedjünk ennek megfelelően!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!