Adni és kapni is jó

2022.03.25. 17:00

Az önkéntességről tartottak konferenciát Zalaegerszegen

Ezerarcú önkéntesség címmel rendezett csütörtökön konferenciát az önkéntes tevékenység fejlődési irányairól a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, melynek irodavezetője, Horváth Rita elmondta: az önkéntesség napjainkban fokozott aktualitással bír.

Arany Horváth Zsuzsa

A konferencián zalai civil szervezetek aktivistái vettek részt, akik maguk is kapcsolatban állnak az önkéntes munkát végzőkkel, akik között egyre több a fiatal. Az ukrán háborús helyzetben az adománygyűjtések és szállítások során végeznek önkéntes munkát zalaiak, de a megyébe érkezett menekültek ellátásában is részt vesznek.

 

A konferencia első előadója Pesti Balázs klinikai hipnoterapeuta volt, akit műsorvezetőként is ismerhetünk. Dokumentumfilm mutatta be az öt spanyolországi medvét Magyarországra mentő önkéntes munkát, amiben részt vett. A szakember az önkéntesség kétirányú hatásáról beszélt: a segítséget adók és a támogatást kapók oldaláról is közelítve. Hangsúlyozta: aki főleg saját mentális gondjait szeretné enyhíteni az önkéntes munkával, ne emberekkel, inkább állatokkal, vagy természetvédelmi akciókkal foglalkozzon. 

 

Balázsné dr. Lendvai Marietta főiskolai docens (Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg) a belső igényből fakadó, ellenszolgáltatás nélkül végzett önkéntes munka értékteremtő szerepéről szólt. Végül dr. Szecsei Nagy Klára orvos és Czinderiné Farkas Magdolna műtősnő mesélt az Afrikában töltött önkéntes munkáról. A konferencia videóanyaga elérhető lesz a szervezők honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában