Megválasztották Zala legjobb borait

2024.04.27. 14:00

Összesen 116 tételt kóstolt a szakmai zsűri Zalakaroson

Hosszú évek után ismét megtartották Zala borversenyét, amelyen a 116 benevezett tételből 26 érdemelt aranyérmet.

Péter B. Árpád

A díjátadó elnöksége (b-j): Keszler Viktor, Tarsoly Róbert, Németh Géza, a zsűri vezetője, Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere és Simon Zoltán

Fotó: Péter B. Árpád

A zalakarosi mustrán termelői, illetve öt kereskedelmi kategóriában hirdettek győztest. Nagyaranyat a Kányaváry Borbirtok 2022-es érlelt fehérbora, a Krónika érdemelt. Tarsoly Róbert, a szervező Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke leszögezte, a nevezések száma felülmúlta, az eredmények pedig megerősítették várakozásaikat: Zalára érdemes odafigyelnie a borkedvelő közönségnek.

Dóka Éva 2021-es Hárslevelűje lett a legjobb az érlelt fehérborok mezőnyében. Az elismerést Novák Ferenctől, Zalakaros polgármesterétől és Németh Gézától, a zsűri elnökétől vette át
Fotó: Péter B. Árpád

A borversenyen a 26 arany mellett, 73 ezüst, 15 bronz és egy oklevél minősítést osztott ki a három bírálóbizottság, s a szakmai csúcszsűri kategóriagyőzteseket is választott.

Döntésük szerint a friss fehérborok mezőnyében a zalaegerszegi László Pince 2023-as Csicsergője, az érlelt fehérborok közül a zalaszentgróti Dóka Éva Pincészet 2021-es Hárslevelűje, a rozék felhozatalában a zalaszabari Kányaváry Borbirtok 2023-as Pirkadata, a vörösboroknál a nagyradai Cezar Winery 2021-es Merlot Reserve elnevezésű tétele, a gyöngyöző-habzó kategóriában pedig a keszthelyi Bezerics Borház 2023-as Szexi Irsaija volt a legkiemelkedőbb. A termelői nedűknél a becsehelyi Papp Gábor 2023-as Generosáját ítélték a legkiválóbbnak.

Összesen 26 aranyérmet osztott ki a zsűri. Képünkön zalai borászok az eredményhirdetésen
Fotó: Péter B. Árpád

A benevezett tételeket a nemzetközi szabályoknak megfelelően, 100 pontos elektronikus rendszerben bírálták az ítészek.

A Karos Korzóban rendezett díjátadó részleteire hamarosan visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában