Ez történt

2024.05.06. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Dr. Háry András és prof. Francesco Leali írta alá a megállapodást a ZalaZONE Parkban

Fotó: ZH

Együttműködési megállapodást írt alá a ZalaZONE a Modenai Egyetem Ferrari Tanszékével

A napokban a ZalaZONE Parkban jártak a Modenai Egyetem (UNIMORE) képviselői. A vendégek megtekintették a járműipari tesztpályát, a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központot, az ott folyó kutatásokat, valamint a park fejlesztéseit. Az észak-olaszországi ipari térség több szempontból is példaértékű, kiemelkedőek a járműipari fejlesztő műhelyek, az iparral összekapcsolódó oktatási intézmények és a kutatás-fejlesztési bázisok. Az együttműködés erősítését célozza a ZalaZONE Ipari Park Zrt. és az UNIMORE Ferrari Tanszéke között aláírt megállapodás. Ennek eredményeként megnyílik a lehetőség a szorosabb együttműködésre a kutatások és az oktatási programok területén, amely hozzájárul a ZalaZONE innovációs ökoszisztéma nemzetközi kapcsolataihoz, további lehetőségeket nyitva a parkban dolgozó kutatók, mérnökök, hallgatók számára.

Tizenhárom pár erősítette meg házassági fogadalmát Zalaegerszegen

Huszonhatan jelentek meg pénteken délután Zalaegerszegen a díszteremben, hogy megerősítsék házassági fogadalmukat Balaicz Zoltán polgármester előtt. Tizenkettő pár ötven, míg egy pár 62 évvel ezelőtt mondta ki a boldogító igent. Az EsküvőPont szervezi évek óta a hagyományos, a jelenlévő hozzátartozóknak is felemelő programot, ahol ezúttal Bódis Bettina, H. Horváth Gyula és Peresztegi Dóra működött közre. Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott, mindig örömmel él anyakönyvvezetői jogával a házasságkötések jubileumán. A fogadalomtétel és a dokumentumok aláírása után így folytatta: a mai napon a párok igent mondtak a múltra, az együtt töltött évekre, közös sikerekre, örömökre. A legtöbbet adták egymásnak, önmagukat, mondta Balaicz Zoltán. Az ünnepség végén pezsgővel koccintottak a boldog párok. Pler Zoltán és felesége, Bali Mária azt is elárulta, mi a hat évtizede tartó házasságuk titka: azon felül, hogy az asszonynak mindig igaza van, természetesen az egyetértés, az egymás iránti tisztelet, a bizalom és a szeretet a kulcs.

Bolondballagás a kanizsai intézményekben

Az érettségi előtt álló végzősöknek szervezett közös bolondballagással egybekötött zenés rendezvényt az önkormányzat pénteken az Erzsébet térre. Az eső azonban közbeszólt, a rendezvény elmaradt, de a fiatalok nem csüggedtek, intézményeikben, az osztályokban, a folyósokon különféle jelmezekben vonultak fel. A Batthyány-gimnáziumban az osztályközösségek még vidám műsort is adtak, majd tánccal folytatódott a fordított nap. Sokan királynőnek, mesehősöknek és pompomlánynak öltöztek például a 12.E osztályban. Az egyik lánynak, Hertelendi Annának az első szó, ami eszébe jutott az osztályközösségükről, az összetartás volt, hiszen bármilyen váratlan helyzetet megoldottak közösen. Nagyon hiányzik majd nekik a gimnázium, de az értettségi után mindenkire új kihívások várnak, mondták.

Elköszöntek az egyetemtől a Georgikon végzős hallgatói

Mintegy kilencvenen búcsúztak a MATE keszthelyi Georgikon campusától szombaton. A végzős hallgatók – a hagyományok szerint – lovas kocsival keresték fel tanulmányaik helyszíneit, majd a Festetics-kastély parkjában, palotást táncolva köszöntek el az egyetemtől. A sárgulási ünnepség ezúttal is két napon át tartott. Pénteken a praxik, vagyis a búcsúzó hallgatók felavatták korsóikat, majd fáklyás felvonulással köszöntek el a várostól s a Georgikontól. A fiatalok szombaton végigvonultak Keszthely utcáin, zárásként pedig a Festetics-kastély történelmi udvarán mondtak búcsút az egyetemnek. Dr. Rózsa László campus-főigazgató beszédében kiemelte, a 227 éves Georgikontól való búcsúzás számadás és leltár, visszatekintés életük egyik legszebb szakaszára. Lázár László, a székelyudvarhelyi egyetemi központ intézetvezetője leszögezte, azzal, hogy a Georgikon nagycsaládjához tartozhatnak, az Ige, a teremtő erő, a tudás eljut hozzájuk, innen 900 kilométerre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában