Őrségi Vásár 42-szer!

2024.06.30. 08:40

A rendezvény magához vonz, s felemel

Szombaton délelőtt vagy tíz autót követünk Egerszegtől Őriszentpéterig, mindenki az Őrségi Vásárra igyekszik. Az őrségi kisvárosba érve, polgárőrök állítják meg az autósort, s aki a vásárba jött, annak parkolójegyet kellett váltania kétezer forintért, ami egész napra szólt. A polgárőrök útbaigazítása szerint helyet is találtunk…

Győrffy István

Az Őrségi Termelői Piac

Fotó: Győrffy István

A városközpont egésze egy hatalmas sátorváros. Az előzetes közlés szerint több mint háromszáz kirakodó, pecsenyés, vagy italárus kínálja a portékáit. Van itt minden, amit csak elképzelhet az ember. 

Gyűlnek az autók a parkolókban
Fotó: Győrffy István

A főutcán a templomig nézelődhet a vendégsereg, a templom alatt a szabadtéri színpadon különböző műsorok mennek, míg mögötte, az Őrségi termelői piacon mindenféle helyi finomság található. 

Az örmény árus ruhái
Fotó: Győrffy István

Van itt sajt, az őrség aranya tökmagolaj, termelői sör, pálinka, mangalica tepertő, szalámi, szalonna… Finom illatok keverednek a nagy melegben…

A sajtot Ausztriából hozták
Fotó: Győrffy István

Az Őrség legnagyobb, leglátogatottabb és egyúttal a legnagyobb múltú rendezvénye az Őrségi vásár, ami már önmaga is része az Őrség történelmének. Ma különösen kedvező az időzítés a vásárhoz, hiszen Péter, Pál napja van, a vásárt mindig a város védőszentjének napjához közel eső hétvégén tartják. Mint megtudjuk, a vásár sajátos atmoszféráját Őriszentpéter romantikus környezetének és az Őrség természeti szépségeinek, az itt élők vendégszeretetének, valamint a mindig szívesen visszatérő nagyszerű vendégeknek is köszönheti. 

Az árusok sportpálya melletti utcája
Fotó: Győrffy István

A több, mint 300 vásározónak legalább a fele kézműves, akik nagyon nagy távolságokból is érkeztek erre a napra Őriszentpéterre. Egy szőnyegeket kínáló idősebb asszony azt mondja, Kolozsvár mellől jött, s olyan árut hozott, ami egy életen át sem szakad el. Egy másik sátor feliratán örmény árus neve szerepel, s gyönyörű köntösöket kínál eladásra. De van itt zuzmó is, meg tengernyi ruha éppen úgy, mint rengeteg játék.

Szőnyegek Kolozsvár mellől
Fotó: Győrffy István

A mintegy 1200 lakosú, dombokra épült Őriszentpéter, melyen végigfolyik az innen tíz kilométerre eredő Zala, szereti, megbecsüli ezt az rendezvényt. „Igazi ünnep az Őrségi vásár, amit a súlyának megfelelően kezelünk és egyre jobban várunk. Mélyen belénk ívódott az évtizedek alatt ennek a hétvégének, semmi mással össze nem téveszthető atmoszférája. 

A vásárosok egyik utcája
Fotó: Győrffy István

Az életünk része, amitől a világ jobb, s amiről előtte és után is sokat beszélünk. Volt persze már rá példa, hogy elmaradt a Covid miatt, de az akkor világméretű felfordulás volt. Csak ilyen méretű esemény képezhet akadályt, különben várjuk a helyi lakosságot megtízszerező vendégsereget!” – fogalmaz Őr Zoltán polgármester a 42-ik Őrségi vásár kiadványában.

Vásári forgatag egy másik helyen
Fotó: Győrffy István

Őrségi Napok néven az Őrségi Baráti Kör hívta életre a rendezvényt a település névadó szentjének napjához legközelebb eső hétvégén, 1981. június 26-28-án. Azóta, jellegét tekintve egy kézműves kirakodó vásárrá és kulturális seregszemlévé vált a rendezvény, mely hűen jeleníti meg az Őrség és az Őrség népének a hagyományos értékeit. 

A kiállítók zöme kézműves mester
Fotó: Győrffy István

Az Őrségi Vásár persze jóval több ennél. Színvonalas programkínálattal rukkolnak elő a Református templom alatti Szabadtéri Színpadon, ahol fellépnek országosan ismert előadók is a helyi amatőr csoportok mellett. 

Sátor és emberfolyam
Fotó: Győrffy István

A kiállítások, melyek az Őrség több településén is nyílnak, egyszerre irányítják rá a figyelmet a térség adottságaira és az itt élő tehetséges emberek alkotómunkájára. 

Még zuzmókat is árultak
Fotó: Győrffy István

Az 1981-ben életre hívott rendezvény látnivalói most is több községben oszlanak meg. Az idén is a kiemelt látnivalók közé tartozott a Kisrákosi Kályhakiállítás a helyi kultúrházban, vagy a pankaszi makramé szakkör kiállítása és a pankaszi téglagyárról készült fotó kiállítás. 

A szabadtéri színpad
Fotó: Győrffy István

De megtekinthető a Bajánsenyei Helytörténeti Gyűjtemény, az Őrségi Vadászati Kiállítás Őriszentpéteren, a Szalafő, Pityerszeren pedig az Őrségi Népi Műemlékegyüttese. 

A termelői piac széles térsége
Fotó: Győrffy István

Az Őrségi vásár immár 42. alkalommal csábít Őriszentpéterre és a környező falvakba, s nem csak az Őrségből, hanem a környező tájegységekből is vendégeket. Az alapítók jó ötlete bevált, az Őrségi Vásár most már elhagyhatatlanul magához vonz, s felemel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában