Archaikus technikával ismerkednek a résztvevők

2024.06.26. 11:30

Országos kosárfonó szaktábor Gébárton

A héten kávás kosarat készítenek a haladók Zalaegerszegen Legeza Márta kosárfonó, a Népművészet Ifjú Mestere segítségével. Az országos kosárfonó szaktábor szervezői rajtuk kívül a kezdőkre is gondoltak, nekik Dulics Margit kosárfonó népi iparművész mutatja az alapfogásokat. A programot a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósította meg, immáron harmadik alkalommal.

Mozsár Eszter

Dulics Margit (jobbra) a kezdőknek mutatta meg az alapfogásokat Gébárton, az országos kosárfonó szaktáborban

Fotó: Pezzetta Umberto

A fővárosból és Dunántúlról érkeztek a táborlakók, a nagy érdeklődést mutatja, hogy ilyen nagy létszámban – huszonöten – még sosem jöttek össze az országos kosárfonó szaktáborban, tájékoztatta lapunkat Pozvai Andrea kulturális munkatárs. 

országos kosárfonó szaktábor
Felvételünkön Legeza Márta (balról a második) mutatja a fogásokat az országos kosárfonó szaktábor keddi napján a balogunyomi Eredics Tamásnak, a letenyei Bálint Juditnak és a győri Kovács Gabriellának
Fotó: Pezzetta Umberto

Az alkotóház udvarán az archaikus technikájú, rusztikus bordás vagy kávás kosár formája bontakozott ki fokozatosan a szorgos kezek munkája nyomán. 

- Kihívást jelentő, ám mutatós darab, amit a hazai paraszti kultúrában ugyanúgy megtalálhatunk, mint az európai országokban. Én Dániában tanultam, Európa egyik legnagyobb mesterétől a kávás kosár készítését. Jelenleg nagyon kevés helyen oktatják, mivel nem könnyű a bordákat stabilizálni, a vesszőt megfelelő sűrűséggel fonni – mondta Legeza Márta, aki elégedett volt a haladó csoport munkájával. - Ez a forma és technikai megoldás jóval régebbi, mint a 19. században megjelent fenekes, szegett kosarak. Örülök, hogy ezt a különlegességet most a többieknek is megmutathatom.

A kezdők az alapokkal ismerkedtek, a haladók bordás kosarat készítettek az országos kosárfonó táborban

A résztvevők valóban lépést próbáltak tartani az oktatóval. Eredics Tamás - Balogunyom, szereti a kézművességet, három kosarat készített életében, így mondatjuk, hogy megállja a helyét a haladó csoportban. Bálint Judit Letenyéről érkezett, két éve fon kosarat. Tavaly még a kezdő csoportban tanult, mostanra már sok tudást elsajátított. A győri Kovács Gabriella újrakezdő, ugyanis huszonöt év kihagyás után három évvel ezelőtt készített megint vesszőből kézműves tárgyakat az ASzakkör foglalkozásain. Gébárt nem ismeretlen számára, ugyanis egykor a rokkatábor lakója volt tíz évvel ezelőtt. 

Dulics Margit népi iparművészre a hét kezdő résztvevő oktatását bízták, akik az első napokban a kosáralj fonását gyakorolták. A formát mindenki saját maga alakítja, tette hozzá. Valakinek kifelé bővülő, valakinek egyenes lesz a végeredmény, a bal kéz ügyességén múlik minden. Születnek majd emelt füles, de ovális aljú kosarak is. 

Kiállítást szeretnének jövőre az alkotásokból 

A táborlakók természetesen örömmel viszik haza a családnak, barátnak, illetve a saját felhasználásra szánt remekműveket pénteken este. A tervek szerint a Gébárti Alkotóház nyári táborainak terméséből – legalábbis a zalai résztvevők munkáiból – jövő ősszel kiállítást szeretnének majd rendezni, mondta búcsúzóul Pozvai Andrea. A tavalyi tábor ugyancsak nagy sikert aratott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában