Kevés a fiatal orvos, pedig állás lenne

2024.06.27. 17:30

Semmelweis Ignácra emlékeztek és díjazták az egészségügyben dolgozókat Nagykanizsán

A nagykanizsai Egészségügyi Alapellátási Intézmény csütörtökön a Honvéd Kaszinóban tartotta Semmelweis-napi ünnepségét, melyen több díjat is átadtak.

Benedek Bálint

A díjazottak a polgármesterrel és az intézményvezetőkkel. Balról, ülnek: dr. Kovács Andrea, Kovacsics Krisztina, dr. Bacher Ilona, dr. Németh Katalin. Állnak: Balogh László, Nemeskürtiné Medgyes Ilona, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala vármegyei területi szervezetének alapellátási alelnöke, Mátyás Istvánné, dr. Varnava Charalambos, Novák Endre Istvánné és Stimeczné Dr. György Bernadette. A képről hiányzik: Szakáll Miklósné

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt Balogh László polgármester nyitotta meg. Beszédében elmondta: a megelőzés, a helyes életmód, az önmagunkra való figyelem, a tudatlanság csábító erejének elkerülése az egészség és maga az élet fejlődésének és harmonikus fenntartásának alapja.

– Az orvosok, ápolók és egészségügyi dolgozók nehéz hivatása ez – folytatta. – A harmonikus életért, az egészségért, az emberért folytatott örök küzdelem, amely folyamat válsághelyzeteket terem, ahol valakiknek mindig meg kell állniuk a helyüket másokért, mások épségéért. E válsághelyzetet tette láthatóvá és világméretűvé az a járvány, amely Semmelweis alakját és művét, és rajta keresztül az egészséget és az egészségért küzdő hősöket a magasba emelte.

Az ünnepi megemlékezést a hagyományok szerint dr. Varnava Charalambos ifjúságorvos tartotta. Semmelweis Ignácot, az anyák megmentőjét méltatta. Majd kitért arra, hogy az emberi élet milyen értékes és annak megőrzése mindannyiuk feladata. Reményét fejezte ki azért, hogy egyszer a világ politikusai is így gondolják és béke lesz a Földön.

Stimeczné Dr. György Bernadette, a nagykanizsai Egészségügyi Alapellátás Intézmény vezetője napi aktualitásokról is szólt köszöntőjében.

– Magyarországon 748 betöltetlen praxis van, 14,7 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt – mondta. – Sajnos humánerőforrás tekintetében a rendszerben nincs tartalék. Nagykanizsán az ellátást napról napra biztosító orvosok átlagéletkora 58,1 év, míg 30,5 százalék már nyugdíjkoron túl gyógyít. Az előző évhez képest a korfát kedvezően befolyásolta egy fiatal fogorvos rendszerbe lépése. A legrosszabb a helyzet a felnőtt háziorvosoknál. Az átlagéletkor 60,3 év, a nyugdíjaskorúak aránya 38 százalék. Az 56-65 éves korosztályba a háziorvosok 38,09 százaléka tartozik. Mindez annak ellenére, hogy az elmúlt három évben 4 fiatal kolléga is érkezett. Jelenleg két háziorvosi, és három fogorvosi körzet tartósan betöltetlen. Viszont előbbiek teljes munkaidőben ellátottak, és örömmel jelenthetem, hogy a 14. körzetet ősztől betöltik. A szakdolgozói területen a szakellátásnál jobb a helyzet, habár a dolgozói korfa itt is aggodalomra ad okot.

Elismeréseket is átadtak. Dr. Bacher Ilona háziorvos, dr. Kovács Andrea gyermekorvos, dr. Németh Katalin fogszakorvos, Novák Endre Istvánné ifjúsági védőnő, Kovacsics Krisztina gyermekápoló és Szakáll Miklósné körzeti ápoló kapott díjat. Ezen felül dr. Varnava Charalambosnak megköszönték a több mint öt évtizedes munkáját. Kamarai elismerésben részesült még Mátyás Istvánné gyermekápoló.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában