Mérföldkőhöz érkezett a magyar gyalogsági harcjármű program

2024.07.24. 16:41

Átadták az első hazai gyártású Lynxet Zalaegerszegen – videó

„Nagy pillanat a mai, az első hazai gyártású Lynx legördült a gyártószalagról és szolgálatra jelentkezik” – fogalmazott beszédében a honvédelmi miniszter a szerdai ünnepségen, melynek keretében átadták a Magyar Honvédségnek a Rheinmetall zalaegerszegi telephelyén gyártott első Lynx KF41 gyalogsági harcjárművet a zalai vármegyeszékhelyen. Az átadáson dr. Björn Bernhard, a Rheinmetall járműrendszerek üzletágának vezérigazgatója és Paul Walf, a Rheinmetall Hungary Zrt. vezérigazgatója is köszöntötte a vendégeket.

Antal Lívia

A Rheinmetall zalaegerszegi telephelyén gyártott első Lynx KF41 gyalogsági harcjármű előtt jobbról dr. Björn Bernhard, a Rheinmetall járműrendszerek üzletágának vezérigazgatója, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Paul Walf, a Rheinmetall Hungary Zrt. vezérigazgatója, Vigh László országgyűlési képviselő és Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese

Fotó: Antal Lívia

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, az ukrajnai háború megmutatta, hogy jól működő, önmagát minden időben és helyzetben ellátni képes hadiiparra minden országnak szüksége van. Ez azt jelenti, hogy az egykor legendás teljesítményre képes magyar hadiipart újra kellett, újra kell építeni, hangsúlyozta.

- A Rheinmetall-lal kötött stratégiai partnerség valódi szövetség. Arra szövetkeztünk, hogy megnyerjük a magyaroknak a jövőt, védetté és győztessé tegyük Magyarországot és védelmi szövetségeseinket – húzta alá a honvédelmi miniszter, kiemelve azt, hogy a Rheinmetall, valamint az itt dolgozó magyarok tevékenységének köszönhetően hazánk jelentős erővel gyarapodott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Rheinmetall-lal kötött szövetséget méltatva kijelentette, hogy 2020. szeptember 9-e óta mintegy 2 milliárd 700 millió eurót mozdít meg a program, amelynek végén 218 darab Lynx KF41HU páncélozott gyalogsági harcjármű áll rendszerbe a Magyar Honvédségben. Mint mondta, ez egy másik univerzum a régi BTR-hez képest.

- A jövőből visszatekintve úgy fognak emlékezni erre az együttműködésre, és arra, amikor az első Lynx legördült és szolgálatra jelentkezett, hogy bekerült a turbó a magyar gazdaság motorjába – szögezte le a honvédelmi miniszter.

Az első hazai gyártású KF41 Lynx gyalogsági harcjármű, amint kigördül a Rheinmetall zalaegerszegi gyárából
Fotó: Antal Lívia

Rendkívül fontos, hogy felelősséget vállaljuk a mai változó világban. Paul Walf, a Rheinmetall Hungary Zrt. vezérigazgatója fogalmazott így, arra utalva, hogy a magyar kormány és Rheinmetall ezt megértette. Együtt döntöttek úgy, hogy cselekedni fognak és felelősséget vállalnak Magyarország, a magyar emberek és az európai közösség biztonságáért. Kiemelte, ennek a védelmi partnerségnek az eredménye az első magyar gyártású Lynx, amelyet Európa legmodernebb páncélozott gyalogsági harcjárművet előállító és fejlesztő létesítményében gyártottak Zalaegerszegen.

- A magyarországi csapat elhivatottságának és szakértelmének, valamint a németországi kollégák támogatásának köszönhetően a ma elérhető, legmodernebb technológiákat alkalmazó gyártási folyamatok teljes mértékben rendelkezésre állnak a zalaegerszegi telephelyen - hangsúlyozta dr. Björn Bernhard. - A Lynx gyártásával komolyan bizonyítjuk elköteleződésünket, hogy Magyarország számára technológiát adjunk át, és hogy partnerként támogathatjuk a magyar fegyveres erőket – szögezte le a Rheinmetall járműrendszerek üzletágának vezérigazgatója.

Az ünnepség csúcspontjaként a Tankcsapda zenekar Itt vannak a tankok című dalának kíséretében gördült ki az első hazai gyártású KF41 Lynx gyalogsági harcjármű a Rheinmetall zalaegerszegi gyárából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában