A Hévízi Tradicionális Kúra minősítés garanciát jelent a vendégeknek

2024.07.17. 19:30

Gyógykúra: Nyolcan használhatják a védjegyet

Nyolc hotel, illetve egészségügyi intézmény kapta meg a Hévízi Tradicionális Kúra védjegyet, amelyet két évig használhatnak.

Péter B. Árpád

Újabb két évig használhatják a védjegyet. A minősített szállodák s intézmények képviselői, középen Pálffy Tamás

Fotó: ZH

A brandet – s ezzel együtt a minősítő rendszert – 2015-ben hozta létre Hévíz városa azért, hogy akkreditálja azokat az intézményeket, amelyek a gyógyvízre épülő, klasszikus terápiákat alkalmazzák. A tradicionális gyógykúra szempontrendszerét egy szakértőkből s orvosokból álló bizottság dolgozta ki.

A gyógykúra feltételei

A minősítés egyik fontos szabálya, hogy kétévente felülvizsgálják, az adott intézményekben rendelkezésre állnak-e a tradicionális hévízi gyógykúrákhoz szükséges feltételek, amelyeket hétpontos szabályrendszerben rögzítettek.

– A cél, hogy a vendégek e minősítés eredményeként biztosak lehessenek abban: az adott akkreditált intézményben maradéktalanul teljesülnek a 220 éves múltra visszatekintő, hungarikumként is jegyzett hévízi gyógyvízre épülő tradicionális kúrák feltételei – bocsátotta előre Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A minősítés feltételrendszere

1. Az intézményben rendelkezésre áll hévízi gyógyvizes termálmedence

2. A termál-gyógyvizes medence vízhőfoka 25-38 fok közötti, a fürdés időtartamát az egyéni kúratervben szakorvos határozza meg

3. A hévízi gyógytóban való fürdés lehetősége elérhető a páciens számára (helyszínen kívül is lehetséges)

4. Van az intézményben gyógyiszappakolás vagy gyógyiszapfürdő

5. Az iszappakolásnál az iszap maximum 42 fokos, időtartamát az egyéni kúra tervben szakorvos határozza meg

6. Az intézményben van súlyfürdő kezelés

7. A súlyfürdő medencében a gyógyvíz hőfoka 34-36 fok közötti, a súlyfürdő időtartamát, a súlyok nagyságát és elosztását, valamint a függesztési pontokat az egyéni kúratervben szakorvos határozza meg

Nyolcan használhatják

Ennek jegyében idén júniusban reumatológus főorvosokból álló bizottság járta végig a helyszíneket, s dr. Domokos Gábor, dr. Moll Veronika és dr. Kurth Géza úgy ítélte meg, mind a nyolc, a címet eddig is birtokló szálloda és egészségügyi intézmény megfelel a kritériumoknak, így a védjegyet 2026-ig használhatja az Ensana Thermal Aqua, az Ensana Thermal Hévíz, az Észak-pesti Centrumkórház-Honvédkórház Hévízi Rehabilitációs Intézete, a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő, a Hotel Európa Fit, a Hunguest Hotel Helios, a Kolping Hotel és a Hotel Carbona.

Az okleveleket Pálffy Tamás adta át néhány nappal ezelőtt az intézmények s szállodák képviselőinek, emlékeztetve: 

Hévíz alapja a gyógyturizmus, amelyet a Hévízi Tradicionális Kúra fémjelez.

Hévíz esszenciája

– Ez magába foglalja Hévíz esszenciáját: a gyógyvizet, az iszappakolást, a súlyfürdőt és a gyógymasszázst, valamint az itt tevékenykedő szakemberek kivételes tudását. Ezek a tényezők mind-mind hozzájárulnak a testi és lelki egészség megőrzéséhez. A turisztikai és gyógyászati trendek ugyan folyamatosan változnak, ám a tradicionális kúra biztos alapot ad a további fejlődéshez. A vendégigények átalakulnak, emellett a digitális eszközök s a mesterséges intelligencia is megkerülhetetlenné vált, ám a humánerőforrás szerepe változatlanul megkerülhetetlen – összegzett a szakember.

Vezető szerep

Pálffy Tamás arról is szólt: a változásokkal nem elég lépést tartani, hanem innovatív módon kell előre haladni, hogy Hévíz továbbra is vezető szerepet töltsön be a gyógyturizmust illetően.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában