Kulturális forgatag Laposa Julcsi családjának portáján

2024.07.23. 09:00

Huszonyai búcsú másodszor

Második alkalommal rendezi meg július 27-én, szombaton Laposa Julcsi Junior Prima díjas népzenész és családja a Zala-völgyi Huszonyai Portáján a Huszonyai Búcsút. A Huszonya-hegy ünnepe minden évben Anna napjához kapcsolódik. A programon a Zala-völgye Nyitott Porta tagjai, fellépő művészek, kézművesek várják az érdeklődőket.

Mozsár Eszter

Idén is várja a kicsiket a Gyerekliget. Felvételünkön Nagy Béla fafaragó népi iparművész

Forrás: Huszonyai Porta

Tavaly nyílt meg a nagyközönség előtt a családi birtok. A kulturális közösségi tér ötlete 2021-ben merült fel, majd a család 2023-ban csatlakozott a Nyitott Porták hálózathoz. A népzenész és zenei mediátor azóta számos programot valósított meg a portán. Szombaton a folklóré lesz a főszerep, ám más izgalmas programot is kínálnak. 

Laposa Julcsi és Kovács Gyula a tavalyi Huszonyai Búcsún 
Forrás: Huszonyai Porta

- A Huszonya-hegy védőszentje Szent Anna, akinek tiszteletére a kápolnában eddig is tartottak búcsúi szentmisét. A szakrális épületet tavaly újraszentelték, mi pedig akkor avattuk fel a birtokot. Szeretnénk, ha kezdeményezésünkhöz minél több környékbeli porta csatlakozna. Nagyszüleim idejében, ötven évvel ezelőtt élettel telt meg a környék, összejártak és összetartottak az emberek, ezt az érzést és élményt szeretnénk visszahozni – felelte érdeklődésünkre a pajtagazda. 

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület Értékes Zala sorozatában 13 órától mesterségbemutatókkal várják a közönséget. A köszöntő után a Generációk műsorát – Szentgróti népzenészek, Pacsai Népdalstúdió, Hétszínvirág kórus – hallhatják. Természetesen a pajtagazda is fellép, így a NÉPI Hang-színekből a nyári válogatás szól a gyerekeknek. 17 órakor Kovács Gyula erdész Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című könyvét mutatják be. Végül Hardi András és Hardiné Partics Edina hívja táncba a közönséget.

A huszonyai búcsún 13 órától a legkisebbeket a Gyerekligetben kézműves foglalkozások várják. Aki pedig a környéket szeretné felfedezni, az csatlakozhat délelőtt 10 órakor a Laskay Lívia vezette túrához, amely során megnézik a Szent Anna-kápolnát és meglátogatják a Keszler Birtokot. 

A rendezvény alatt természetesen a környékbeli kistermelők és kézművesek portékáit, termékeit lehet vásárolni és kóstolni. A tekenyei lángos mellé finom huszonyai hűsítőket kínálnak. A jó hangulatról a nap során Szabó Lali harmonikás gondoskodik. A búcsút eső esetén is megtartják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában