Ezt történt

2024.07.24. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A Gadányi Pál életútját bemutató tárlat anyagát dr. Végh Andor népzenész, dudakészítő, a Pécsi Tudományegyetem Horvát Tanszékének docense bocsátotta közre és mutatta be

Fotó: Pezzetta Umberto

Gadányi Pál dudakészítő emlékkiállítása Gébárton

Az utolsó nagy Kárpát-medencei dudás és dudakészítő emléke és munkássága előtt tiszteleg az az időszaki tablókiállítás, ami augusztus 13-ig látogatható a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A Csoóri Sándor Alap által támogatott, Gadányi Pál életútját bemutató tárlat anyagát dr. Végh Andor népzenész, dudakészítő, a Pécsi Tudományegyetem Horvát Tanszékének docense bocsátotta közre és mutatta be a „Hejj regő rejtöm…” népzenei táborban. Az újító, kísérletező és mindig vidám mester 2022. október 9-én hunyt el 90 évesen. Gadányi Pál dudakészítő, dudás, a Népművészet Mestere egyedülálló örökséget hagyott az utókorra, mesélte Végh Andor népzenész, aki személyesen ismerhette őt. A rendkívül dolgos és vidám mester életútját horvátul és magyarul olvashatjuk a kiállításon, emellett megismerhetjük az ősi dudakészítés folyamatát.Az 1960-as évektől kezdve saját maga kezdett el dudákat készíteni, több mint ötven hangszer fűződik a nevéhez. Leginkább a négysípos típust kedvelte, amelyet nem szájjal, hanem karral irányított fújtatóval kell megszólaltatni.

Bővíti üzemét az Einhell Kft. a sormási ipari parkban

A kormány beruházásösztönzési stratégiájának fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll, a cél elősegíteni a régióbeli vármegyék iparának gyors fejlődését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten annak kapcsán, hogy az Einhell Operations Kft. közel 2 milliárd forintos fejlesztést hajt végre a sormási ipari park területén, melyhez mintegy 400 millió forintos állami támogatás társul. A bejelentésen részt vett Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki úgy fogalmazott: ahogy Nagykanizsa, úgy a várostól nem messze lévő Sormás is jó logisztikai elhelyezkedéssel bír, amit egyre több cég és vállalkozás ismer fel. Nagykanizsán rendelkezésre áll a megfelelő számú és képzettségű munkaerő, így ezzel a beruházással tovább szélesedik a munkaerőpiac, mondta a képviselő, aki hozzátette: ahogy eddig, úgy a jövőben is a térség fejlődéséért dolgozik.

A keszthelyi zeneiskola számos kimagasló eredményt ért el az elmúlt hónapokban

Sikeres és eredményes tanévet zárt a keszthelyi Festetics György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, amely több mint ötszáz növendékkel foglalkozott tavaly ősztől. Babos Lajos igazgató előrebocsátotta, fiataljaik számos helyi, vármegyei, regionális, országos és nemzetközi versenyen, találkozón értek el jó, sőt: sok esetben kimagasló eredményt, s ezzel tovább öregbítették a hatvanéves intézmény hírnevét. Kulturális misszióként, valamint az együttműködés jegyében továbbra is kiemelten fontosnak tartják, hogy ne csak az iskolán belül, hanem az intézmény falain kívül is megmutassák magukat: fellépjenek, koncertezzenek. Ennek jegyében növendékeik, tanáraik, művészeti együtteseik produkciói rendszeresen gazdagították a városi és környékbeli rendezvényeket, emelve azok színvonalát, folytatta a direktor.

Kultúrtivornya augusztusban Zalaszentgróton

Zalaszentgróton augusztus 5. és 12. között várja az érdeklődőket a Szentgróti Kultúrtivornya. Hűvösvölgyi Ildikó Weöres Sándor-estjével kezdődik az irodalom-, színház- és zenebarátoknak, felnőtteknek és gyerekeknek szervezett program augusztus 5-én, majd 6-án, a JazzGróton a Ligetben a Malek Andrea Soulistic ad koncertet. Augusztus 7-én a VMK-ban az E-Mancik Manufaktúra színházi előadását láthatja a közönség Verslábak neccharisnyában címmel, 8-án pedig klasszikus koncert lesz a Ligetben. 9-én pénteken többek között az LGT sztárjai adnak koncertet Zenevonat címmel, 10-én pedig már délutántól különböző gyermek-, gasztronómiai és zenés programok várják a fesztiválozókat az önkormányzat rendezvényén. A sztárvendég aznap este a 3+2 Zenekar. Augusztus 11-én a ZenGrót programjaira várják az érdeklődőket, majd Dj Nimpha keveri a zenét. A kísérőprogramok közé tartozik a SkyGrót, minden nap lesznek csillagászati előadások vagy távcsöves bemutatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában