A keszthelyi fesztivál kulináris és lelki élményeket kínál

2024.08.01. 20:00

Boros kényeztetés a Balaton partján

Immár 32. alkalommal dicséri a kiváló zalai nedűket a Zalai borcégér – Keszthelyi borünnep, amely öt napon át kínál kulináris és lelki élményeket a festői Balaton-parton.

Péter B. Árpád

Ezúttal is felvonulással kezdődött a borünnep. Képünkön az önkormányzat vezetői: b-j: Bánhegyi Renáta, Manninger Jenő, Nemes Klára s mögöttük Vozár Péterné

Fotó: Péter B. Árpád

A program látványos felvonulással kezdődött: számos borlovagrend tagjai s a város vezetői a Zalai Balaton-part Koncertfúvós Zenekar taktusaira lépve hívta Keszthely közönségét a fiesztára, amely minőségi seregszemléje a vármegye remek vinumainak.

A látványos borfelvonulást ezúttal is a Zalai Balaton-part Koncertfúvós Zenekar vezette 
Fotó: Péter B. Árpád

Manninger Jenő polgármester néhány adomával fűszerezett beszédében Takáts Gyula Kossuth-díjas költő – aki nem mellesleg szőlősgazda is volt – gondolatait idézve kijelentette: a világot mozgató törvényszerűségek, a nagy igazságok megismeréséhez és megértéséhez bor szükséges. Szerinte e rendezvény olyan gasztrokulturális fesztivál lett, amely méltó a Balaton fővárosához, s messzire viszi a bemutatkozó pincészetek jó hírét.

Manninger Jenő: E rendezvény olyan gasztrokulturális fesztivál lett, amely méltó a Balaton fővárosához 
Fotó: Péter B. Árpád

Kovács Róbert, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének (MBOSZ) elnöke leszögezte, „a hazai borkultúra egyik meghatározó régiójában, a Cserszegi fűszeres hazájában vagyunk”, s e fajta – felváltva az olaszrizlinget – ma már hazánk első számú, minőségi fehérbort adó szőlője. A szervezetről azt mondta, a magyar szőlő s bor hírnevének, minőségének védelme a céljuk, figyelve a táj kultúrájára, hagyományaira is.

Dr. Brazsil József: Célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a termelőt s a fogyasztót 
Fotó: Péter B. Árpád

Kovács Róbert – Enese Beátával, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnökével és dr. Varga Zsuzsannával, az MBOSZ nemzetközi bizottságának elnökével együtt – Pro Vino Érdeméremmel tüntette ki dr. Müller Róbert nyugalmazott keszthelyi múzeumigazgatót „a borrendi mozgalomban eltöltött majdnem negyed évszázados közösségi múlt elismeréseként”.

Dr. Müller Róbertnek (balról a második) Enese Beáta, Kovács Róbert és dr. Varga Zsuzsanna adta át a Pro Vino Érdemérem kitüntetést 
Fotó: Péter B. Árpád

Az ötnapos programot dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere nyitotta meg, megvallva, lélekben ma is sokat „beszélget” Bakonyi Károllyal, számos szőlőfajta nemesítőjével arról: mit s hogyan lehetne jobban tenni. Kiemelte, e rendezvény célja több mint három évtizede változatlan: közelebb hozni egymáshoz a termelőt s a fogyasztót, elkényeztetve az utóbbiakat. „És ez nekünk sikerült”, tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában