Okoseszközök nélkül töltik az idejüket a gyerekek

2024.08.01. 17:34

Élővilág Reset Camp a Göcseji Falumúzeumban

Okoseszközök nélkül táboroznak a gyerekek a héten a zalaegerszegi skanzenben. A kaszálással, az állatok etetésével a falusi élet hétköznapjait is megtapasztalhatják az Élővilág Reset Camp elnevezésű napközis táborban. Csütörtökön, ottjártunkkor egy kínai rajztechnikával is megismerkedhettek a gyerekek a kézműves-foglalkozáson.

Antal Lívia

Az Élővilág Reset Camp lakói érdeklődve figyelik, hogy miként alakul a kép Németh Miklós keze alatt

Fotó: Pezzetta Umberto

- Nincs okostelefon, próbáljunk a gyerekeket visszavezetni a 20-30 évvel ezelőtti világba, amikor életünket még nem befolyásolták a digitális eszközök - mondta el Balaton László, a Göcseji Falumúzeum munkatársa. Az Élővilág Reset Camp tábor idén debütál, mint újszerű kezdeményezés, amelynek lebonyolításában Szikszai Katalin néprajzos is részt vesz.

Az Élővilág Reset Camp táborban a gyerekek etetik az állatokat

Változatos programokat állítottak össze a hétre. A gyerekek kaszáltak, szénát gyűjtöttek, és etetik az állatokat minden nap. Csütörtökön népi játékok olimpiáján próbálhatták ki ügyességüket, többek között kukoricacsutkával dobtak célba. Készítettek madárijesztőt és rovarcsapdát, amelybe betévedt egy ritkán látható bogár, a bűzös holyva is a gyerekek nagy örömére. Ottjártunkkor Németh Miklós grafikusművész érdekes kínai rajztechnikával ismertette meg a gyerekeket. A kivágott mintákat egy A3-as lapra tette fel, lefújta festékszóróval, majd eltávolította a mintákat, melyet követően egy kép adta ki magát a falumúzeum malmáról. Ezután a gyerekek is elkészíthették saját képeiket.

Külföldről is érkeztek gyerekek a táborba

Az Élővilág Reset Camp tábor nemzetközire sikeredett, hiszen vannak gyerekek, akik Ausztriából és Angliából érkeztek, mint a jövőre negyedik osztályos Annabelle Somesolle-weekos. A kislány érdeklődésünkre elmondta, Zalaegerszegen nyaral a nagymamájánál. „A tyúkok etetése”, vágta rá arra a kérdésre, mi tetszik neki a legjobban. Ez a második tábora, mert előtte más szervezet által rendezett mesetáborban is részt vett.

A Göcseji Falumúzeum Élővilág Reset Camp táborának lakói szerdán a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházat keresték fel, pénteken pedig a Göcseji Múzeumba látogatnak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában