Az Északi-középhegységbe utazott a „Göcseji dödölle” csapata

2024.08.24. 17:30

Hungarikum verseny: kirándulást nyertek az egerszegi győztesek

Ahogy lapunkban már beszámoltunk róla, a 2024. évi Kárpát-medencei Hungarikum verseny országos döntőjét a Zalaegerszegi Eötvös József Általános Iskola „Göcseji dödölle” (Bognár Előd, Horváth Olivér, Korpics Zalán, Peresztegi-Szakály Mátyás) csapata nyerte. A hungarikum verseny zalai győzteseinek jutalma egy utazás volt az Agrárminisztérium és a Budaguide Utazási iroda jóvoltából, a támogatást Magyarország különleges csúcsértékeinek felkeresésére használhatták fel. A beszámolót a csapatot felkészítő pedagógus, Standi Gyuláné küldte számunkra.

Zaol.hu

Gyönyörű látvány tárult a szemük elé a Szalajka-völgyben, ide is elutaztak a Hungarikum verseny győztesei

Fotó: Standi Gyuláné

Az utazást hosszú egyeztetés, térképbújás, internetböngészés előzte meg az iskola utolsó heteiben, merre is induljon a csapat. Az úti tervet ugyanis a győztes versenyzőknek kellett összeállítani, az utazási iroda a szállások lefoglalását vállalta. Mivel a kirándulást Magyarországon belül lehetett megvalósítani, egy Zalától távolabbi táj, az Északi-középhegység került a célkeresztbe. A számos nemzeti értékünknek otthont adó vidéken kettő várost néztek ki a „dödöllék”, ahonnan a felkeresni vágyott helyek is könnyen megközelíthetők, Egert és Tokajt – írta lapunknak Standi Gyuláné. 

Hungarikum verseny
Különleges élményt nyújtott Vizsoly is
Fotó: Standi Gyuláné

Ötnapos kirándulásra indultak a Göcseji dödöllék, amit a Hungarikum versenyen nyertek

Egy augusztusi hétfő reggelen izgatott csoport gyülekezett az Eötvös iskola parkolójában: indul az 5 napos kalandozás, a programokban gazdag utazás! Már az első nap is igencsak tartalmasra sikerült! A zalai csapat felkereste a világörökség értékei közé is beválasztott, hollókői múzeumfalut és Hollókő várát. Az ófalu Matyi egyik kedvenc helyszíne volt, csodálta a szinte teljes épségben megmaradt és felújított házakat. A Mátrában a lelkes csoport felkapaszkodott az ország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre, s pár „fityingért” még egy bobozás is belefért az Adrenalin parkban. Már a TV-torony kilátójából lehetett látni a recski kőfejtőt, ami Eger felé útba is esett. A Nemzeti Emlékhelyen megdöbbentő tapasztalatokat szereztek a fiatalok az 50-es évek kommunista börtönéről, az ártatlanul meghurcoltak kínzásairól. A látogatás szinte dokumentumfilmmé akkor vált, amikor egy Recskről elszármazott csoport érkezett, akiknek elbeszélése megelevenítette a fotókon szereplő házakat, személyeket. Zalán igazi történelmi csemegének értékelte ezt a látogatást. A megfáradt utazókat a Minaret szomszédságában várta vacsora és szállás Egerben, gyönyörű kilátással a várra.

 

Második nap irány Eger és a szamolyai kaptárkövek

Így a második napot nem is lehetett mással kezdeni, mint egy vársétával. Fegyverbemutató, börtönkiállítás, vártörténet is belefért a programba. Nem messze Egertől két különleges hungarikum is található a természeti értékek kategóriában. Szomolyán a híres Bükk-aljai kaptárkövekhez túrázott, Egerszalókon a sódombot kereste fel a csapat, s persze a termálvízű Nosztalgia fürdőt is meg kellett látogatni. Este, Eger központjában, a kivilágított óriáskerék szomszédságában felállított hatalmas kivetítőnél szurkoltak a fiúk a magyar olimpikonoknak, igazi mediterrán hangulatban. Talán Olivér örült a legjobban ennek a barárokkal töltött minőségi időnek! 

Hungarikum verseny
Az egri várat nem hagyhatták ki
Fotó: Standi Gyuláné

 

A harmadik napon a csapat búcsút vett Egertől és Szilvásvárad felé vette az irányt. Útba esett a felújítás alatt álló bélapátfalvi ciszterci apátság Bélkő és Szarvaskő ölelésében. Szilvásváradon erdei kisvonattal utaztak a csodás Szalajka-völgyben, felgyalogoltak a Fátyol vízeséshez, az istállóskői ősemberbarlanghoz. Miskolctapolcán elmaradhatatlan programpont volt a fiatalok számára a híres barlangfürdő felkeresése. A gazdag nap után este már a Tisza hídnál lévő szálláson hajtották álomra a fejüket Tokajban. Érdekesség, hogy a híd egyik vége Borsod-Abaúj-Zemplén, a másik Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyébe nyúlott át! A vacsoráért tehát egy egész megyén át kellett gyalogolni!

 

A híres tokaji borvidék tikkasztó melegben és egy fekete gólya

Az utazás negyedik napja Tokajról szólt. A történelmi borvidékkel való ismerkedést a Tokaj egyik fő vonzerejének számító szerelmi pincesornál kezdte meg a csapat. Tikkasztó hőségben kanyargott a zöldtúra útvonala a híres szőlőtőkék mellett Tokaj hegyre, majd embert próbáló ösvényen, rengeteg szúnyog társaságában vezetett vissza a városba. Előd, a mindig magánál hordott távcső és fényképező társaságában, itt fotózott le egy fekete gólyát. Egy újabb értékes trófea a különleges lepkéket, rovarokat, botanikai csodákat felvonultató, gazdag gyűjteményébe! A 14 km-es erőpróba után bizony jólesett a fiúknak a hűsítő hajókirándulás a Tisza és Bodrog találkozásánál. Különleges élményként a kormányhoz is odaülhetett, aki kapitányi posztra vágyott. Nem maradhatott ki Tokaj történelmi belvárosának felfedezése sem, majd a napot vacsora zárta a „Halra bor” vendéglőben. 

 

Boldogkő vára és Vizsoly csakúgy örök emlék marad

A „dödöllék” az utolsó napot is bőven kihasználták. „Gólyafalva”, azaz Bodrogkeresztúr felkeresése után a középkori Boldogkő vára volt az úticél. Ezt a programot Matyi javasolta, hisz ezen a helyen még nem járt, egyébként pedig szereti a régi várakat. A meredek hegyen álló erődben a magyar történelem nagy csatáit, sorsfordító eseményeit bemutató makettek kötötték le a fiúk figyelmét, de különleges élményt adott a zajos lovagi torna, a korhűen berendezett konyha, háló- és lovagterem is. Az ország első magyar nyelvű Bibliáját őrző Vizsolyban tiszteleghettek a fiatalok e felbecsülhetetlen nemzeti értékünk előtt. Bár a templom ma a református felekezet használatában van, építészete, freskói Árpád-koriak.

Az utazás 5 napján hatalmas programot futott a csapat. Kultúra, néprajz, történelem, természet, túra, hajózás, felsorolni is sok! Megérdemelt jutalma egy kreatív, intelligens, a tudásra éhes, magyar örökségünket ismerő és tiszteletben tartó csapatnak. Köszönet a jutalmat felajánló Agrárminisztériumnak, Hungarikum Bizottságnak, s a megvalósítást segítő utazási irodának. Ezek az értékes fiatalemberek a hungarikumok nyomában járva, élményekkel megpakolt hátizsákkal kezdhetik majd meg gimnáziumi tanulmányaikat – zárta sorait Standi Gyuláné, Marianna néni. 

Hungarikum verseny
A kaptárköveknél a Göcseji Dödöllék
Fotó: Standi Gyuláné


A fiatalok felejthetetlen élményekkel gazdagodtak 

Peresztegi-Szakály Mátyás:

- Nekem nagyon tetszett ez az út, különösen azért, mert közösen élhettük át az élményeket, és lehetőségünk nyílt személyesen megcsodálni azokat a hungarikumokat, melyekkel a versenyre készülve foglalkoztunk. Sok olyan helyre eljutottam ezzel az utazással, ahol még nem jártam. Az egyik kedvenc helyszínem Hollókő volt, szerintem csodálatos, hogy egy régi falu ilyen szép állapotban fennmaradt. A tiszai hajózás közben is rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Szeretem a régi várakat, ezért nagyon tetszett a boldogkői vár is, ahonnan gyönyörű panoráma tárult elénk. Úgy érzem, hogy nagyon jól be tudtuk járni az ország azon részét is, ami távol esik tőlünk.

Horváth Olivér:

- Nagyon szép helyeken voltunk és nagyon sok vicces és örökké megmaradó emléket szereztünk. A sok program nagyon színessé tette napjainkat. Jó érzés volt a barátokkal egy kis minőségi időt tölteni. Szuper beszélgetéseket és persze sok tudást szereztünk ezzel az úttal. Úgy érzem nagyon jó lezárása volt ez az általános iskolás éveinknek. Bármikor megismételném és persze ugyanezeket csinálnám. A kivitelezés Mariann néninek köszönhetően tökéletes volt. Minden teljesen jól összejött és ha mégis valami probléma akadt talpraesetten közösen megoldottuk. Egyszerűen összefoglalva "pöpec" volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában