A németországi magyar iskola értékei, emlékei máig kísérik az ott végzetteket

2024.08.04. 07:00

Öregdiák-találkozó a nemzetköziség jegyében

Hévíz termelői piacán tartotta öregdiák-találkozóját a bajorországi Kastl községben működött gimnázium alumni egyesülete. Az iskola, amely 1958 és 2006 között létezett, évtizedeken keresztül a szabad világ egyetlen magyar iskolája volt.

Péter B. Árpád

Vezetők és segítők a megnyitó után, b-j Sebők András, Schmidt Károly, Nemes József, Madzin Hajnalka és Naszádos Péter

Fotó: Péter B. Árpád

A mai alumni egyesület elődje 1972-ben alakult, és egy ideig az oda járt magyar diákok érdekképviseleteként működött. Az iskola sajnálatos megszűnése után az öregdiákok egy csoportja kötelességének érezte, hogy újjáélessze az egyesületet, s megkezdődött az öregdiák-találkozók sorozata is – Németországban és Magyarországon egyaránt.

öregdiák-találkozó
Emlékek, sztorik, értékek… Hévíz immár hat éve ad otthont a magyar iskola öregdiák-találkozójának
Fotó: Péter B. Árpád

Hatodszor rendezték meg a fürdővárosban az öregdiák-találkozót

Hévíz immár hatodik alkalommal adott otthont e programnak, amelynek nyitányán Naszádos Péter, a fürdőváros megválasztott polgármestere azt mondta: minden város számára fontosak a kapcsolatok, éppen ezért a jövőben, „a nyugati nyitás” jegyében, kiemelkedően lényegesek lesznek számára a német szálak, amelyek akár az itteni diákok számára külföldi tanulmányok lehetőségét jelenthetik, s persze azt is, hogy az egykor ott végzettek évről évre Hévízen találkoznak.

– Azt reméljük, akik ellátogatnak hozzánk, éljenek bárhol is a világban, jó hírét viszik a városunknak – fogalmazott Naszádos Péter.

Amit az elmesélt történetekből megtudtunk

  • az épület egykor bencés rendi erődkolostor volt
  • öt kontinens magyar származású vagy a magyarsághoz valamilyen módon kötődő fiataljai tanultak itt
  • az iskola bajor érettségit adott
  • az Európai Magyar Gimnázium megszervezésében jelentős szerepe volt az Iskolaalapító Magyar Iskolaegyesület első elnökének, prof. dr. Ádám Györgynek, a Bajor Érdemrenddel kitüntetett pápai prelátusnak, valamint dr. Galambos Ireneus bencés rendi szerzetesnek, dr. Harangozó Ferenc pápai prelátusnak és dr. Valentiny Géza pápai prelátusnak

Az öregdiák-találkozó kezdetén Schmidt Károly, a Burg Kastl Alumni Egyesület elnöke lapunknak felelevenítette, az alapítók szerették volna a volt gimnázium szellemi és tárgyi hagyatékát meg-, illetve a jövő generációi számára átmenteni. Ebben a szellemben ébresztették fel „Csipkerózsika-álmából” az egyesületet, amelynek elsődleges célja a volt „kastlis” diákok összefogásának elősegítése, a kapcsolatok ápolása és találkozók szervezése. A nonprofit szervezet emellett felvállalja az egykori Magyar Gimnázium tárgyi hagyatékainak gondozását is.

Naszádos Péter: A jövőben, „a nyugati nyitás” jegyében, kiemelkedően fontosak lesznek a német szálak
Fotó: Péter B. Árpád

– Egyik régi diáktársunk nagylelkű anyagi segítségével megvásároltuk a megmaradt tárgyi hagyatékot: könyveket, érettségi tablókat, néptánckellékeket, évkönyveket, amelyeket részben magyar iskoláknak ajándékoztunk, illetve kiállításokon mutatunk be. Jelenleg a Lakiteleki Népfőiskola egyik épületében látható egy állandó tárlatunk – részletezte küldetésüket s eredményeiket Schmidt Károly.

Nemes József, az alumni szervezet alelnöke úgy folytatta: 2007 óta rendeznek „Kastli törzsasztal-találkozót”, például Budapesten, Münchenben, Frankfurtban, Nürnbergben, s évente megtartják a balatoni programjukat, az utóbbi fél évtizedben Hévízen. Hozzátette, 2010-ben értékteremtő és magyarságmegőrző munkájukért a Burg Kastl Magyar Gimnázium bekerült a „magyar szellemi élet láthatatlan múzeumába”.

A táblán a lényeg…
Fotó: Péter B. Árpád

– „A Múlt a Jövőért Akció” címmel, „Segítsünk, ahogy minket is segítettek” mottóval minden évben nagyszabású gyűjtési akcióval határon túli magyar iskolákat és diákokat támogatunk, például Munkácson, Gyimesfelsőlokon, Nagybecskereken és Rimaszombatban. Emellett az elmúlt időszakban 300 kórházi ágyat juttattunk el Cegléd és Szolnok egészségügyi intézményébe, illetve egy szegedi idősotthonba – részletezte Nemes József.

Persze, sztorik is kötődnek az intézményhez s hajdani diákjaihoz – ezekre később visszatérünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában