Színes volt a tavasz, mozgalmas a nyár és izgalmasnak ígérkezik az ősz is

2024.08.20. 15:30

"Örzsehegyen" búcsúztatták az évszakot a kertbarátok

Szenterzsébethegy 55 évvel ezelőtt még önálló település volt, híres bortermelő falu, saját aprócska templommal, iskolával. Most város, a vármegyeszékhely egyik legszebb településrésze, a turisták is szívesen koptatják arrafelé a bakancsukat, s nem véletlen, hogy a minap a kertbarátok is az egyik szőlőskertjében piknikeztek.

Fincza Zsuzsa

A Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület a Dömötör-család erzsébethegyi birtokán

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Közösségünknél bevett szokás, hogy időnként csapatostól ellátogatunk tagjaink birtokára, egyrészt megtiszteljük őket, másrészt a helyszínen elleshetjük egymástól a bevált kertészkedési módszereket. Az idei nyárbúcsúztató találkozónkra Dömötör Endréék ősi, öreghegyi családi rezidenciájára kaptunk meghívást. Örömmel jöttünk, reggel óta bográcsban és kemencében sütöttünk, főztünk, s az árnyas fák alatt még a kánikulát is könnyebben elviseltük. A tavasztól csentei szőlőtermelő barátainknál vettünk búcsút, a nyár derekán mi láttuk vendégül a hasonszőrű berhidaiakat, jártunk Budatétényben rózsanemesítő továbbképzésen, és a Dömötör-birtokon is sok újat tanultunk - fogalmazott Mrakovics Miklósné, a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület elnöke.

Az árnyas fák alatt a tűző napsütést is el lehetett viselni
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Olyan zöldségféléket is találtunk, amiket eddig még csak nem is láttunk - a magját a gazdasszony lánya hozta Olaszországból. Olyan paradicsomot is megkóstolhattam, amihez eddig nem volt szerencsém, ami pedig nagy szó, hiszen most is vagy 40-féle terem a jánkahegyi kertemben - tette hozzá Milley Istvánné. 
S ha már a paradicsomnál tartunk: naná, hogy az asszonyok a tartósítási tapasztalataikat is megosztották egymással. 

Erika, a gazdasszony büdöskével ültette körül a paprikát
Fotó: Fincza Zsuzsa

Nagy-Horváth Joli, aki a Göcsej Kézműves Egyesület tagjaként a zöldség és gyümölcs "befőzésében" is jeleskedik, a család kedvelt pizzakrémjének, a "sült paradicsomszósz" készítésének titkát tette közkincsé (egy mély tepsibe belevagdossa a paradicsomot, rászel 4 nagy fej vöröshagymát, 1 fej fokhagymát, a kertbe frissen szed rá oregánót, bazsalikomot és kakukkfüvet, jól megsózza, összesüti - néha megkeveri, ha kész turmixolja, üvegekbe meri, majd a kellő főfokra és időre beállított befőzőautomatába teszi, s csak akkor veszi ki, ha a készülék befejezte a munkáját és a víz teljesen kihűlt).

Nashi, a japán körte jól érzi magár Szenterzsébethegyen
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Az őszi programjainkat szeptemberben majd egy hagyományőrző savanyúságeltevési bemutatóval kezdjük, elvégre a megtermelt zöldségek, gyümölcsök tartósítása is a kertészkedéshez tartozik. Nagyanyám, Füst Józsefné ősi bioreceptjét vetjük be - árulta el Mrakovics Miklósné.

A szőlő hamarosan érésbe kezd
Fotó: Fincza Zsuzsa

A megalakulásának immár 56. évét taposó zalaegerszegi kertbarát közösséget jellemzi, hogy még a húsért sem kellett a boltba menniük. Tóth Jóskától kapták a nyulakat, amiket Király Imre levágott, megnyúzott, az asszonyok megsütötték-főzték, majd közösen, jó étvággyal megették. S természetesen a bort sem a kocsmából szerezték be.

Szép termést ígér az őszibarack
Fotó: Fincza Zsuzsa

A jókora terület Dömötör Endre apai öröksége. A családfő, gépészember lévén a kertészkedésben a kezdetektől hagyta kibontakozni Erikát, a feleségét, aki igyekszik a hagyományos módszereket a legmodernebbekkel ötvözni. 

Az egész kertet illatfelhőbe burkolta pár tő tubarózsa
Fotó: Fincza Zsuzsa

Amit lehet, vegyszer nélkül nevel, a paprikát például körbeültette büdöskével. A gyümölcsfák között az újdonságok - datolyaszilva, homoktövis, különleges őszibarackok, japán nashi körte - is szépen teremnek, s a szőlő is ígéretesnek látszik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában