A Dráva folyó mentén Ausztriában havas a táj

2024.09.16. 14:00

Bécs belvárosát is sújtja az árvíz - nagykanizsai hölgy jelentette

A több napja tartó esőzés megbénította az osztrák főváros Bécs néhány kerületét. A víz szintje a Wien folyón Bécs nyugati részében egy nap alatt, vasárnap reggelre 50 centiméterről 2,26 méterre emelkedett. Nagykanizsai származású hölgy jelentkezett az osztrák fővárosból, másutt hóolvadásra számítanak.

Benedek Bálint

Árvíz Sankt Pöltenben Fotó: ZH

A nagykanizsai Goór Andrea férjével és két gyermekével egy éve él az osztrák fővárosban. Férje a vendéglátásban dolgozik, Andrea pedig amellett, hogy tanulja a német nyelvet, szeretne tánctanítással foglalkozni. A család a Dunától nem messze, a 21. kerületben lakik, csak ahogy az édesanya fogalmazott: a folyó jobbik oldalán, hiszen az árvíz a belvárosi kerületekbe tört be.

árvíz
Árvíz: Bécset sem kíméli az időjárás Fotó: ZH

Az egyik városrész víz alatt

– A folyamatos esőzések miatt nem hagytuk el a lakást, körülbelül öt napja zuhog – mesélte. – A közel két milliós nagyváros egyik részében szinte semmit sem lehet észrevenni. Például álhírek is megjelentek a médiában, hogy kiürítették a fél várost. Ez nem igaz, hiszen a tűzoltóparancsnok azt mondta, hogy a part menti házakból kellett kiköltözniük az embereknek. A férjem elment dolgozni a belvárosba, ott valóban a víz az úr. A metró nem jár, de ezeket a szerelvényeket helyettesítették buszokkal és villamosokkal, az élet nem állt meg. Viszont a csapadék a folyóval együtt elárasztotta a központi vasúti pályaudvart, ahonnan nem indulhatnak el a vonatok. A 14 éves fiam iskolájából írtak, hogy ha az áradások miatt nem képes megközelíteni az iskolát, akkor nem kell igazolni, azt az áradások "számlájára" írják. Egyelőre ezzel nem kellett foglalkoznunk, mert elment suliba.

Árvíz: Sankt Pöltenben nagyobb a baj

Andrea szerint még nagyobb a baj a Bécstől mintegy 80 kilométerre található Sankt Pölten városában. Az oda vezető A1-es autópályát elárasztotta a víz, nehéz eljutni is arrafelé. Ott él az egyik magyar barátnője, aki arról számolt be, hogy nincs áramszolgáltatás, gyakran akadozik az internet, bizonyára nehéz pillanatokat élnek át.

Sankt Pölten vízben ázva Fotó: ZH

A Dráva mellett a hóolvadás okozhat gondot

Ugyancsak Ausztriában Karintiában a Wörthi-tó közelében található Straßburg városban él a szintén nagykanizsai származású Kercsmár Balázs. A férfi tíz éve egy festővállalkozás vezetőjeként dolgozik.

– A Dráva folyó mentén járunk dolgozni – mesélte. – Ez a terület behavazott, lejött 1000 méterre a hóhatár, és körülöttünk a síterületeket már hótakaró fedi. E hét közepétől melegedést prognosztizálnak a környéken, az olvadást kísérheti nagyobb kiterjedésű árvíz és belvíz. Autóban ülünk és megyünk Klagenfurtba, amerre csak elnézek mindent beborít a hó.

A szélsőséges időjárásról korábbi cikkünkben kint élő zalaegerszegiek is beszámoltak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában