Letarolja Közép-Európát a Boris ciklon

2024.09.16. 12:06

Árvíz Bécsben - ott élő zalaegerszegieket kérdeztünk

Nem kíméli a mediterrán Boris ciklon Európát, napok óta okoz bő esőzést, fennakadást és árvizet Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, Szlovákiában, s Magyarország is készültségben. Bécsben árvíz van, ott élő zalaegerszegieket kérdeztük, hogy ők hogyan élik meg a szélsőséges időjárást.

Mozsár Eszter

Utcákat öntött el az árvíz Bécsben. Fotó: Anadolu via AFP

Árvíz Bécsben, mindenki maradjon otthon

árvíz
Hömpölygő árvíz Bécsben. Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

- Szerencsére most a belvárosban lakunk, kevésbé veszélyeztetettebb területen – mondta Anita, aki kutyakozmetikát vezet. - Nagyon sok utat lezártak, a metró egy teljes vonalon zárva, s a többi vonalon sem érhető el mindegyik állomás. A rádióban arra kérik folyamatosan a lakosságot, hogy aki teheti, mindenképpen maradjon otthon. Az A2-es autópálya Bécsbe vezető szakasza teljesen le van zárva, sőt, mivel az autópálya nagyon sok helyen a Duna mellett megy, az érintett területeken sem lehet most közlekedni.

Pénteken indul Zalaegerszegre az orgonaművész

Megkérdeztük Mátyás István orgonaművészt is, aki szombaton lép majd fel a Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét nyitókoncertjén, hogy mennyit észlelnek a katasztrófából. A művész a telefonban annyit jelzett, hogy ők szerencsére kertvárosi részben és magasabb területen laknak, így az a környék nincs veszélyben. Pénteken szeretne indulni Zalaegerszegre, reméli, hogy addigra már járhatóak lesznek az utak. 

A bécsi metrón egy teljes vonalat lezártak. Forrás: Ferencz Anita

Keddtől javul az idő

Az előrejelzések szerint az időjárás keddtől javul, ám több napig tart, mire az árvíz levonul. A Bécs környéki tartományt katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottá. Alsó-Ausztria kormányzója, Johanna Mikl-Leitner közlése szerint egy nyugdíjas tűzoltó meghalt, miközben egy elárasztott pincéből szivattyúzta ki a vizet. A víz sétálóutcákat és kerékpárutakat öntött el, vízben úsznak az éttermek teraszai. Három kerületben nem volt áramellátás. Bécs környékén néhány településen a lakókat is kimenekítették. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában