Zaol podcast

3 órája

Az orvos válaszol: nincs tabutéma, a megelőzés a legfontosabb!

A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház urológiai osztályának szakorvosa, dr. Erdődi Bence volt az orvos válaszol podcast sorozat újabb vendége.

Benedek Bálint

A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház urológiai osztályának szakorvosa, dr. Erdődi Bence volt az orvos válaszol podcast sorozat újabb vendége

Fotó: Szakony Attila

A szakorvos beszélt a hivatástudatáról, arról, hogy mennyire szépnek találja a gyógyítást. Ezen kívül szólt a kórház urológiai osztályán nemrégiben bevezetett új eljárásokról és a 40 millió forintért beszerzett eszközökről.

Dr. Erdődi Bence ugyanakkor kitért sok betegség kezelésére, illetve a prevenció fontosságára. Ilyen például a prosztatarák, melynek a megelőzésére jött létre a Movember-akció, vagyis a férfiak meghagyják az arcszőrzetüket, ezzel is kiállnak a betegség korai felismerése mellett. Ez egy mozaik szó, ami az angol moustache (bajusz) és november szavak keresztezéséből született. Ez az elnevezés pedig egy világszerte ismert kampányt takar, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak testi és lelki egészségére, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére.

Kiemelte: mivel a férfiak általában ritkábban járnak orvoshoz és szűrővizsgálatokra, a kampány november során olyan betegségeket igyekszik a figyelem középpontjába állítani, melyek napjainkban rendkívül gyakoriak a férfiak körében, valamint szűrővizsgálatokkal idejében felismerhetők és kezelhetők lennének. Kiemelten kezeli a prosztata rák, a hererák korai felismerését és hatékony kezelését.

– Ez a betegség a férfiaknál második leggyakrabban kialakuló rosszindulatú daganat és előfordul, hogy nem jelentkeznek egyből a tünetek – mondta a szakorvos. – Ezért többször is felhívom az 50 és 70 év közötti férfiakat, hogy vegyenek részt prosztata szűrővizsgálaton, hogy idejében felismerhető és kezelhető legyen a betegség.

Ezen kívül szólt a vesét érintő betegségekről, azok hatékony kezeléséről. Illetve két sokak körében tabunak számító témáról: az vizelet visszatartási problémákról, ami hölgyeket és urakat ugyanúgy érint, valamint beszélt a merevedési gondok hatékony kezeléséről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában