Közülük sokan hivatásszerűen szeretnék a hazát szolgálni

2024.09.09. 14:24

Bevonultak katonának: közel 80 fő kezdte meg az alapfelkészülést Nagykanizsán

A Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred vitéz 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj Erdész utcai objektumában közel 80 fő kezdte meg hétfőn Katonai Alapfelkészítés Programját (KAP). Sokan új kihívásokat kerestek és találtak.

Benedek Bálint

Szép Veronika, az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred vitéz 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj őrvezetője próbálta rá az egyenruhát a zalaegerszegi Barkaszi Annára

Fotó: Szakony Attila

A bevonulók számára tartott tájékoztatóból kiderült: a KAP a Magyar Honvédséghez bevonulók számára laktanyai elhelyezéssel egybekötött alapfelkészítést biztosít, amely tízhetes kiképzést tesz lehetővé. A bevonuláskor az egészségügyi és pszichikai alkalmasságot az MH Egészségügyi Mobil Alkalmasságvizsgáló Csoport állapítja meg. A szerződéses és hivatásos jogviszonyra tervezett katonáknak a teljes programot teljesíteni kell, ami a fizikai alapozó felkészítésből, az alapkiképzésből, a lövész alapozó felkészítésből és a katonai esküre történő felkészülésből áll, összesen 50 nap végrehajtási idővel, bentlakásos formában.

Magyar Honvédség, katona
Kis-Bús Károly ezredes, az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred vitéz 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj ezredparancsnoka
Fotó: Szakony Attila

Nagy részük szerződéses szolgálatot vállalna

A bevonuláskor Kis-Bús Károly ezredes, az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred vitéz 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj ezredparancsnoka elmondta: nagy részük olyan jelentkező, aki szerződéses szolgálatot szeretne vállalni. A későbbiekben tehát, az alapkiképzés befejezését követően két hónap múlva műveleti besorolású alakulatnál szerződéses jogviszonyban szeretnék hivatásszerűen a hazát szolgálni. A területvédelmi tartalékosok pedig végrehajtják az alapkiképzést és maradnak tartalékosok egészen addig, amíg meg nem gondolják magukat. Rájuk itt Nagykanizsán számítanak hosszabb távon.

A haza védelme mindenkinek állampolgári kötelessége!

– Minden 18 és 65 év közötti magyar állampolgárt várunk folyamatosan, aki szeretne felkészülni a haza fegyveres védelmére – folytatta. – A haza védelme mindenkinek állampolgári kötelessége, ezt a képzést csak ajánlani tudjuk. Ha szükség lesz rá azért, ha pedig nem, akkor is olyan ismeretekkel gazdagodik, amit a hétköznapi civil életében is alkalmazhat. A bevonulóknál az első két héten a fizikai felkészítésre helyezzük a hangsúlyt annak érdekében, hogy ezután sokkal fittebbek legyenek és megkezdhessék az alapkiképzést. Ezután elméleti képzések következnek, de megtanulják az alakiságot, vagyis elkezdenek katonának látszódni és úgy is viselkednek. Megtanulnak tájékozódni terepen, térképpel és anélkül, elsajátítják az elsősegélynyújtást, egyéb egészségügyi ismeretekre tesznek szert.

A bevonulóknak sokfajta motivációja lehet. A törékeny zalaegerszegi hölgy, Barkaszi Anna például új kihívást keresett és talált.

Egyetemi pontokért...

– Tavaly az érettségim nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna – mesélte. – Az első helyen megjelölt orvosi egyetemről hat ponttal lecsúsztam, de az álmomat nem adtam fel. A Magyar Honvédség sok lehetőséget biztosít arra, hogy tartalékos területvédelmi katonák plusz egyetemi pontokat szerezzenek azért, mert elvégezték ezt a fajta képzést és szolgálatot is teljesítenek. Májusban újra szeretnék felvételizni és újult erővel akár később katonaorvosként helytállni az egyetemen. Bízom benne, hogy minden teljesíthető, ehhez csak kitartásra és elhivatottságra van szükség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában