Zala vármegyei roma történelmi és kulturális, gasztronómiai fesztivál

2024.09.13. 15:30

Cigánylecsó cigánykenyérrel, zenés időutazással egybekötve

Az "ANOSZTRU" Országos Egyesület és a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a Bogdán János közösségi házban rendezték meg pénteken a Zala vármegyei roma történelmi és kulturális, gasztronómiai fesztivált.

Benedek Bálint

Cigánylecsót kóstolnak cigánykenyérrel, balról: dr. Fodor Csaba, Váradi Istvánné és Teleki László

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen megjelent vendégeket, köztük a Cserháti-technikum 10. osztályos tanulóit a szervező civil szervezet és a nemzetiségi önkormányzat elnöke, Teleki László köszöntötte. Elmondta: bár a nemzetiségi önkormányzat már 30 éve működik Nagykanizsán, mégis kevesen ismerik a romák életét, tradícióikat, kulturális szokásaikat, zenéjüket és gasztronómiájukat.

– Akkor végzünk igazán jó munkát, ha a fiatalokat megszólíthatjuk és átadhatjuk nekik a roma kultúra értékeit – folytatta. – Jó lenne, ha az üzenetünk eljuthatna a kanizsai iskolákhoz, rajtuk keresztül pedig az ifjúság szélesebb rétegeihez. Ahhoz, hogy közelítsünk egymáshoz, s jobban elfogadhassuk a másikat, fontos megismerni azt, hogy miként élünk, gondolkozunk, vagy éppen milyen ételek kerülnek elénk. Ez egy olyan küldetés, amit az októberben kezdődő új ciklusban is folytatni kívánunk.

Majd dr. Fodor Csaba önkormányzati képviselő szólt az egybegyűltekhez. Abban maximálisan egyetértett Teleki Lászlóval, hogy minden nemzetiség kultúráját, szokásait meg kell ismertetni a többségi társadalom tagjaival. Ezt a fajta törekvést az önkormányzat is támogatja, s azt reméli, hogy a romák mellett a német és horvát nemzetiségi szervezetek is hasonló programokkal készülnek a jövőben.

A folytatásban az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg. A Zala vármegyei romák történelméről Kardos Ferenc, a Halis-könyvtár igazgatóhelyettese, történész beszélt. Kopár Antal muzsikus a Roma zenei kultúra helye és szerepe Zalában címmel tartott zenés előadást. Majd ebéddel egybekötött gasztronómiai ízutazást vezetett Váradi Istvánné, aki húsos, káposztás, csípős cigánylecsót készített, amihez "köretként" cigánykenyeret kínált. Ezt követően Váradi István roma származású fafaragó mutatta meg a jelenlévőknek a tárgyait.

Az esemény gasztronómiai része további finomságokkal a szombati dödöllefesztiválon folytatódik a nagykanizsai Fő utcán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában