A díjazottak munkája a jövő generációjának öröksége

2024.09.14. 17:00

Évtizedes sikereket, maradandó eredményeket jutalmazott a Zala Vármegyei Közgyűlés

A hétvégén tartotta ünnepi ülését és hagyományos díjkiosztó ünnepségét a Zala Vármegyei Közgyűlés. A szombati eseményen, amelyen Dr. Vitályos Eszter kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is részt vett, összesen nyolc elismerést adtak át.

Szalay Balázs

A felső sorban balról: Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő, Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa főispán, dr. Vitályos Eszter államtitkár, dr. Pál Attila, a vármegyei közgyűlés elnöke, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. Az alsó sorban a kitüntetettek balról jobbra: Horváth Zoltán, Nagy Ottó, Wittinger Beatrix, Dr. Boldizsár Ágnes Mária, Hajasné Léránt Zsófia, Molnár Ferencné, Gellér Sándor és Tornyos Péter

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnepségen elsőként a vármegyei közgyűlés elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Dr. Pál Attila Kodály Zoltán és Weöres Sándor szavait idézte, beszédében pedig visszatekintett az elmúlt 10 év legfontosabb és leglátványosabb zalai gazdaságfejlesztési folyamataira.

Aki Zalában tanul, itt is találjon munkahelyet

Az elnök szerint a vármegyei kezdeményezések a helyi emberek szorgalmával kiegészülve a jövőben is hatékonyak lehetnek.
- Zala példaértékű sikerét az összefogás, a munka iránti alázat, és a családokon alapuló közösségi élmény táplálja. Hiszem, hogy képesek leszünk megoldani az előttünk álló kihívásokat, egy újfajta gazdasági és kulturális modellel. Azért teszünk erőfeszítéseket, hogy érdemes és jó legyen Zalában élni és dolgozni – mondta Dr. Pál Attila. - Vármegyénknek elemi érdeke, hogy gyermekeink itt szülessenek, aki itt tanul, itt találjon munkahelyet, itt alapítson családot. Feladatunk az ehhez szükséges infrastrukturális és gazdasági környezet megteremtése.

Dr. Vitályos Eszter kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Dr. Pál Attila közgyűlési elnök az egyik díjazottal, Gellér Sándor kosárlabda edzővel
Fotó: Pezzetta Umberto

A jó szóban és példában rejlő erő felbecsülhetetlen

- A közösség erejét nem csak a hit, az akarat és a közös cselekvés jelenti, hanem a követendő példák ereje legalább ilyen fontos. Segítségükkel megsokszorozhatjuk teljesítményünket - fogalmazott a kitüntetések átadásával kapcsolatban a vármegyei közgyűlés elnöke.
- A mai díjazottak életében is ott találjuk mindazokat, akiknek személyes példája fontos ösztönzést jelentett számukra. Akik lelki erőt és inspirációt nyújtottak mindahhoz, amit elértek, amiben sikeresek lettek.

A kitüntetettek Deák Ferenc útját követik

Dr. Pál Attila ünnepi gondolatait követően Dr. Vitályos Eszter szólt a megjelentekhez. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hangsúlyozta, érdemes emlékeznünk a múltra, értékelnünk a jelent és együtt megterveznünk a közös jövőnket. Szimbolikus mozzanatként azt a történelmi momentumot emelte ki, amikor Deák Ferenc vezetésével a vármegye már 1845-ben élen járt a közteherviselés megvalósításának ügyében.
- Zala azóta is mindig az elsők között van akkor, ha az ország sorsának előmozdítására van szükség. Most az itt élő embereket és az itt létrejött értékeket ünnepeljük. Úgy hiszem, valamennyi ma kitüntetett közös jellemzője, hogy életüket Deák Ferenc útmutatása alapján élik, azaz „csak a munka fejti ki, csak az tartja fel a testnek és léleknek erejét; csak munka tesz hasznossá magunk és polgártársainkra nézve” - idézte a haza bölcsét az államtitkár.

Az ünnepség után Nagy Bálint államtitkár mondott pohárköszöntőt.
Fotó: Pezzetta Umberto

A díjra érdemes zalaiak munkája a magyar szellem és lélek dicsérete

A Zala Vármegyei Közgyűlés díjait Dr. Pál Attila és Dr. Vitályos Eszter adták át. Az idei esztendőben nyolc elismerés talált gazdára. A helyi közösség szolgálatában végzett több évtizedes kimagasló közszolgálati tevékenysége, valamint lelkiismeretes, emberséges és segítőkész munkavégzése elismeréseként Horváth Zoltán, Tófej község polgármestere kapta a Zala Vármegye Közigazgatásáért díjat. Az indoklás szerint a településvezető az eltelt három évtizedben az emberközpontú feladatmegoldás, a közvetlenség, a segítőkészség és a tisztesség jegyében végezte munkáját.
A Zala Vármegye Egészségügyéért elismerést Dr. Boldizsár Ágnes Mária zalaapáti háziorvos vehette át. Szociális Gondoskodásért díjban részesült Wittinger Beatrix, aki több mint három évtizede dolgozik az egészségügyi ellátórendszerben.
A Közgyűlés a Zalai Pedagógus díjat magas színvonalú gyógypedagógiai és példaértékű intézményvezető-helyettesi tevékenységének elismeréseként Hajasné Léránt Zsófiának, a Keszthelyi Zöldmező utcai óvoda és iskola intézményvezető-helyettesének ítélte oda.
A Zala Vármegye Sportjáért díj birtokosa Gellér Sándor kosárlabda edző lett, aki a több évtizedes kimagasló és lelkiismeretes szakmai munkája elismeréseként büszkélkedhet a címmel.
A Zalai Civil Társadalomért és Nemzetiségekért elismerést – a többi közt az 1956-os forradalomban való példamutató helytállásáért – Nagy Ottónak adományozta a közgyűlés.
A testület Zala Vármegye Fejlesztéséért díjban részesítette a Tornyos és Társa Kft-t. A cég képviseletében a díjat Tornyos Péter ügyvezető vette át.
A Zala György díjat pedig a muravidéki népdalkörökben kifejtett, szakmailag kimagasló több évtizedes tevékenységéért Molnár Ferencné vehette át.
Az elismerésben részesült személyek nevében a Zala Vármegye Közigazgatásáért díjban részesített Horváth Zoltán, Tófej község polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

A szombati rendezvényen a Csádé Zenekar szatmári dallamai csendültek fel, az ünnepséget követő állófogadáson pedig Nagy Bálint államtitkár mondott pohárköszöntőt.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában