A kormányhivatal álláspontja

2 órája

Fenékpusztai madármentő állomás: egyeztetések folynak

A Zala Vármegyei Kormányhivatal is reagált érdeklődésünkre a keszthelyi, fenékpusztai madármentő állomás működésének felfüggesztésével kapcsolatban.

Szabó Judit

Sok fecskét is elvitetett a hatóság a fenékpusztai állomásról Illusztráció: Zh-Archívum

A fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomáson hétfőn tartott ellenőrzést a hivatal, lefoglalta az ott talált védett madarakat s elszállíttatta. Az intézkedés jogszerűségét nem vitatta a működtető, a madártani egyesület zalai szervezete, de többen felháborodásuknak adtak hangot, hogy az eljárás éppen azon a napon történt, amikor legyengült fecskék tömegének életben tartásával foglalkoztak az állomáson. 
A kormányhivatal a következőket írta lapunknak:  „A kormányhivatal bejelentés alapján tartott vizsgálatot a Fenékpusztai Madárgyűrűző állomáson, ahol kiderült: az állomásnak nincs engedélye mentőközpont üzemeltetésére és védett fajok tartására. Minthogy a vonatkozó természetvédelmi jogszabályok kizárták a mérlegelés lehetőségét, így a hatóság a védett egyedeket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal szerződéses kapcsolatban álló Sóstó Vadvédelmi Központba szállíttatta. Az állandó állatorvosi felügyeletet biztosító központba a madarak jó állapotban érkeztek, szakszerű ellátást kaptak. A természetvédelmi hatóság folyamatos egyeztetéseket folytat a Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomással, hogy az állomás mihamarabb, már engedéllyel folytathassa tevékenységét”. Az ügyről többször írtunk lapunkat, cikkeinket alább találják.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában