AZ OSZK képviselője is elhelyezte az emlékezés virágait

2024.09.05. 09:30

Koszorúzás a belvárosi Keresztury-szobornál

A 120 éve született Keresztury Dezső egykori iskolája, a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói (Csiszár Alíz, Pilise Levente)  adtak rövid műsort szerdán délután a zalaegerszegi Keresztury-szobornál tartott évfordulós koszorúzás előtt. A Keresztury emlékév eseményei a 120 éve Zalaegerszegen született polihisztor jelentősége köré szerveződnek, csütörtökön Budapesten rendeznek konferenciát és koszorúzást a lakóházánál és a sírjánál, pénteken a Zrínyi-gimnáziumban nyílik kiállítás.

Arany Horváth Zsuzsa

Pilise Levente és Csiszár Alíz műsora

Fotó: Seres Peter

A hagyományos koszorúzáson, mellyel minden évben kifejezi tiszteletét a város vezetése, a róla elnevezett intézmények, szervezetek sora, Szemes Béla, a Keresztury Emlékbizottság tisztségviselője köszöntőjével kezdődött, majd dr. Gyimesi Endre a szervezet elnöke tekintette át beszédében Keresztury Dezső életművét, művészeti, politikai, kultúraszervező, irányító pályafutását, melyeket alázattal, tehetségét a köz szolgálatába állítva végezte. 

Dr. Gyimesi Endre mondott beszédet
Fotó: Seres Peter

A Szórádi Zsigmond által 20 évvel ezelőtt alkotott szobor talapzatánál a Balaicz Zoltán polgármester, Szemes Béla, dr Gyimesi Endre, a Zrínyi-gimnázium nevében Horváth Attila nyugalmazott, Schneider János jelenlegi igazgató és Takács Alíz tanárnő helyezett el koszorút. 

Dr. Gyimesi Endre és Bubits Tünde koszorúz
Fotó: Seres Peter

 

Szemes Béla, Balaicz Zoltán és dr. Gyimesi Endre koszorúz  Fotó: Seres Péter
Fotó: Seres Peter

A megyei könyvtárat Kiss Gábor főkönyvtáros, Tóth Renáta igazgató, valamint két helyettese képviselte. A VMK közössége nevében Flaisz Gergő igazgató és Bednárikné Rácz Enikő helyettes, a Pannon Írók Társasága képviseletében dr. Gyimesi Endre elnök és Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője koszorúzott.  Keresztury Dezső egykori munkahelyét, az Országos Széchényi Könyvtárat Lewalt-Jezierski Zoltán, a főigazgatói kabinet vezetője képviselte. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában