A Mindszenty-iskolában jövő hétfőtől élesedik a helyzet

2024.09.04. 14:00

A mobiltelefonok a bizonyítványok helyére kerülnek

A napokban még sokáig beszédtéma lesz az a kormányrendelet, amely az okoseszközök használatát szabályozza az oktatási intézményekben. Szeptembertől korlátozzák, elzárják a mobiltelefonokat az iskolákban. A zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban jövő hétfőtől gyűjtik össze az eszközöket.

Mozsár Eszter

Mobiltelefonok egyelőre kikapcsolt állapotban a táskákban, a gimnazisták hétfőtől kulccsal elzárt szekrényekbe helyezik azokat. Balról jobbra a 9. A osztályos Vörös Bíbor, Nyakas Bálint, Joós Milán és Süle Nimród Fotó: Mozsár Eszter

A katolikus intézményben a napokban zajlanak a szülői értekezletek, amelyeken arra kérnek mindenkit, hogy hétfőtől a gyerekeket fóliával ellátott, megfelelő védőtokos, és névvel, osztállyal feliratozott mobiltelefonokkal engedjék el otthonról. Az alsó tagozatban eddig sem volt probléma, gond leginkább az 5-6. osztályban adódott, hiszen egyre több kiskamasz kap telefont a szülőktől, ám annak használatával még nem egészen van tisztában.

A felsősök mobiltelefonjait a bejárat melletti, kulccsal elzárt szekrényekben őrzik majd, mutatja Tóth Gábor igazgató    Fotó: Mozsár Eszter

A mobiltelefonokat különböző módon őrzik a Mindszenty-iskolában

– A bejárat mellett kialakított helyiségben lesz a tároló, eddig a bizonyítványokat tartottuk a dobozokban – mutatta Tóth Gábor. – Reggel 7 óra 50 előtt a titkárság dolgozói és a műszaki személyzet gyűjti össze a telefonokat, délután az 5-6. órában kapják vissza azokat a tanulók. A napközisekét a napközis tanár viszi fel a dobozokban az osztályokba. A gimnazisták a héten kapják meg a kulcsokat, ők a saját, elzárható szekrényükbe helyezik el. Nem könnyű a szervezés, 7-12. évfolyamon több száz tanulócsoport van, ritkán vannak együtt az osztályok, ez a legjobb megoldás. A házirendben rögzítettük a szabályokat, az igazgatói intő talán visszatartó erő lesz – felelte az igazgató.

Tóth Gábor hozzátette, ők a kormányrendelet megelőzve már nyár elején arról döntöttek, hogy az 5-6. osztályban mindenképpen begyűjtik szeptembertől a telefonokat. Az iskola már régóta tartott prevenciós előadásokat a mobiltelefonok használatáról.

– Meglátjuk, hogy mit hoz a gyakorlat, s ha kell, akkor továbbfejlesztjük a rendszert. Az intézményben évek óta tokeneket használunk a bejáratoknál. Ha szükséges, akkor tokenes osztálytermeket alakítunk ki, ám az jóval drágább megoldás, pedig a villámgyorsan programozható rendszert az órarendhez tudnánk igazítani – folytatta az igazgató.

Mi a helyzet a nagyvilágban?

Ahány ház, akarom mondani nemzet, annyi szokás. A magyar példa nem egyedülálló, sőt, nem mi vagyunk az elsők a sorban. A Mindszenty-iskolát fenntartó Notre Dame rend anyaországában, Franciaországban például 2018-ban törvényt hoztak arról, hogy tilos az iskolákban mobilt használni. Most 200 középiskolában próbaként tiltják a 15 évnél fiatalabbaknak a digitális eszközök nem iskolai célú használatát, azaz le kell adniuk azt. A szlovák iskolákban januártól ez a szigor az általános iskolásoknak szól csupán. Jóval korábban élt már a tiltás Angliában, Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, Finnországban, ahol a gyerekek nem mobiloznak órák alatt és szünetekben. A tiltással nincs gond, de reméljük, hogy a felnőttek jó példával szolgálnak a gyerekeknek. Mert a mobil függővé tehet. Legyen szó sarki pékről, eladóról, újságíróról vagy politikusról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában