Fekete törzsű fák nyúlnak az ég felé

2 órája

Ön is ültethet fát a csöngei, kenyeri tűzvész emlékére (videó)

A mintegy ezer hivatásos és önkéntes tűzoltó, polgárőr, falubeli hősies küzdelméről két hete számoltunk be. A csöngei tűzvész nyomát hosszú ideig látják majd még az arra járók. Legalább egy évtized kell ahhoz, hogy magához térjen a fauna és az állatvilág, hogy begyógyuljon a megsebezett táj. Közben faültetési mozgalom is indult.

Mozsár Eszter

Az égett avar és az megfeketedett fatörzsek jól láthatók az út mellett

Fotó: Bukta Zoltán

Érezni lehetett a hamu szagát, ahogy leszálltunk a motorról. Mosonmagyaróvár és Rajka felé utunk Ostffyasszonyfán át vezetett, majd Csönge határához értünk. Férjemet kértem, hogy álljunk meg egy pillanatra a település után. A 8451-es úton egyre lassabban gurultunk, majd megálltuk az út szélén a fekete törzsű fák mellett.

tűzvész
Az erdő csendes volt, csupán a faleveleket mozgatta a szél három héttel a tűzvész után
Fotó: Bukta Zoltán

Verőfényes szeptemberi napsütés, csupán a szürke avar, s az elfeketedett, megpörkölődött törzsek látványa árulkodott a néhány héttel ezelőtti csöngei, kenyeri tűzvészről.

A lehulló őszi falevelek igyekeztek eltakarni a katasztrófának még emlékét is. Itt nem égett a korona, ám jóval beljebb sokkal szívfájdítóbb a facsonkok látványa.

Még az oltás idején számolt be az origo.hu arról, hogy „az Agrárminisztérium 10 milliárd forint keretösszegű helyreállítási pályázat segíti azokat a gazdálkodókat, akiknek erdőtűz, aszály vagy valamilyen biológiai károsító pusztította el az erdőállományát.” 

Egy édesanya, Földi-Pap Martina azzal a felhívással fordult a közösségekhez, magánszemélyekhez, hogy a tragédia emlékére ültessenek fát udvarukba, házuk elé vagy ahova szeretnének.

A tűzvész emlékére weboldalt hoztak létre, ahol ezt olvashatjuk: 2008 és 2023 között 12 ezer hektár erdő vált a lángok martalékává, ami 17 focipályának felel meg. A weboldal működtetői nem gyűjtenek adományokat, csupán szeretnék felhívni a figyelmet a tragédiára és az összefogásra. Ha valaki fát vagy egyéb segítséget szeretne felajánlani, akkor a helyi önkormányzattal, segítő szervezetekkel vegye fel a kapcsolatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában