Találkozó

8 órája

Szakmai nap a zalai és vasi falvak tisztségviselőinek, falugondnokainak

A Zalai Falvakért Egyesület szakmai napot szervez Reziben, szeptember 20. péntek, délután 14 órától Vas, Zala vármegyéből érkező polgármestereknek, testületi tagoknak, falugondnokságot működtető intézményeknek, szolgáltatóknak, mindazoknak, akik a falu-és tanyagondnoki szolgálatokkal együttműködnek, tájékoztatta lapunkat Szeder-Kummer Mária, a szervezet elnöke.

Arany Horváth Zsuzsa

Szeder-Kummer Mária elnök (balra) egy korábbi kanizsai szakmai napon

Forrás: ZH

A találkozó résztvevőit a Laky Demeter Turistaházban Rezi polgármestere, Cserép Gábor köszönti, majd Simon Péter, tanyagondnok mutatja be a falut és beszél arról a szociális segítő és közösségépítő munkáról, amely az ott élők mindennapjait megkönnyíti. Ha kell, bevásárol, gyógyszert szerez be, viszi a gyerekeket az óvodába, orvoshoz vagy szakrendelésre a nehezen közlekedőket. Figyel, észrevesz, beszélget, meghallgat, jelen van a közösségi életben, erős a kapcsolata a házi gondozókkal, a családsegítőkkel.

Zalában az első falugondnoki szolgálatok éppen 30 éve jöttek létre. Az első falugondnokságokat Hagyárosbörönd, Liszó, Nemeshetés, Vindornyaszőlős, Gáborjánháza, Kerkakutas és Kisgörbő települések szervezték meg.

A Zalai Falvakért Egyesület kezdetektől részt vesz a hálózat-és szakmafejlesztésben, ma már segítő és módszertani feladatokat is ellát el Zala és Vas vármegyék területén működő 353 falugondnoki és 13 tanyagondnoki szolgáltatás körében.  Rendelkezésre állnak szakmai, szervezési kérdésekben, megkeresik a válaszokat a legkülönfélébb ügyekben, ami a falu-és tanyagondnokokat és a fenntartó önkormányzatokat foglalkoztatja. Az aktuális ügyek most is szóba kerülnek, mint a dokumentumok vezetése, az étel és személyszállítás szabályai, a továbbképzések. 

A szakmai nap egyben falugondnoki találkozó, látóút, tapasztalatcsere. A résztvevők meglátogatják az iskolát, óvodát, a nemrég átadott bölcsődét, a rezi hegyet, lesz borkóstoló és gyümölcslé kínálat, a programot közös vacsora zárja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában