Állami elismerést kapott

2024.09.06. 18:00

Új szőlőfajta a Georgikontól – az olaszok már lecsaptak rá

Ígéretes, remek tulajdonságokkal rendelkező nemes gyümölcsöt mutattak be a Georgikon cserszegtomaji szőlészeti-borászati kísérleti telepén. Az új szőlőfajta a Georgikon 10EE nevet kapta az agrárkeresztségben.

Péter B. Árpád

Idilli környezetben született az új szőlőfajta, amely hódító út előtt áll

Fotó: Péter B. Árpád

A cserszegtomaji szakmai napon dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon campusának főigazgató-helyettese felelevenítette: 1797 óta foglalkoznak itt az oktatás mellett kutatással, például alanynemesítéssel – a filoxéra elleni védekezés jegyében is. Így aztán a kísérleti telepnek sok új szőlőfajta létrejöttében volt szerepe az évszázadok alatt. E munka kiemelkedő nemzetközi személyiségeként dolgozott az 1970-es évektől a Keszthelyhez közeli ültetvényen dr. Bakonyi Károly, számos kollégájával együtt.

új szőlőfajta
Az új szőlőfajta bemutatója. A Georgikon szőlészeti-borászati kísérleti telepén dr. Szabó Péter beszélt a reményteljes jövőről
Fotó: Péter B. Árpád

Új szőlőfajta a Georgikontól

A Georgikon 10EE a legújabb, államilag elismert szőlő alanyfajta, amely peronoszpóra- és lisztharmat-toleráns, mésztűrő. Prof. Kocsis László nemesítette, nemrégiben pedig az Agrárminisztérium – többéves vizsgálat után – hivatalosan is lajstromba vette.

Remek tulajdonságokkal

Dr. Szabó Péter az új fajtát jellemezve elmondta, nagyon sok hajtást nevel s remekül érleli be a vesszőket, és mivel rezisztens, ezért termelésével jelentős költségmegtakarítás érhető el. A Georgikon 10EE a filoxéra gyökérlakó alakjával szemben immunis, és toleráns a levéllakó változattal szemben is.

A szőlészeti-borászati szakmai nap elnöksége, b-j: dr. Sáringer-Kenyeres Marcell keszthelyi önkormányzati képviselő, dr. Varga Zsuzsanna, a MATE szőlészeti és borászati intézetének igazgatóhelyettese, Pernesz György, a Nébih kertészeti fajtakísérleti osztályvezetője és dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon campus főigazgató-helyettese
Fotó: Péter B. Árpád

Gyümölcsöző szerelem

Ez az esztendő aszályos volt, szőlőtermesztés szempontjából pedig szélsőségesnek tekinthető, ám az új fajta ilyen körülmények között is bizonyított, ezt igazolja, hogy például Olaszrizlinggel párosítva – ahogy mondani szokás: – gyümölcsöző szerelembe estek. A jövőben további fajtákkal is kipróbálják, ilyen például Cserszegi fűszeres, a Cabernet sauvignon és a Messiás.

Dr. Szabó Péter a jövő szőlő alanyfajtáiról szólva úgy fogalmazott, kiemelt jelentőségű, hogy azok védelmet nyújtsanak a talajban élő kártevők s kórokozók ellen, ne rontsák a nemes fajták kedvező tulajdonságait, sőt, erősítsék azok ellenállóképességét.

Az új szőlőfajta bemutatója sok érdeklődőt vonzott a cserszegtomaji kísérleti telepre
Fotó: Péter B. Árpád

Itáliai érdeklődés

A Georgikon főigazgató-helyettese szerint az új szőlőfajta szép jövő előtt áll, amit alátámaszt, hogy már most jelentős az érdeklődés iránta külföldről. Olaszországban például már telepítettek kísérleti ültetvényt, ahol kiváló eredményeket értek el, így körvonalazódik egy itáliai szerződés a Georgikon 10EE-vel kapcsolatban.

Dr. Szabó Péter dr. Bakonyi Károlyt idézve e két évtizedes munkát is összegezve kijelentette: „Hinni kell, hit nélkül semmibe sem szabad kezdeni”.

A Georgikon 10EE fontosabb tulajdonságai

  • nagy vesszőhozamú
  • jól oltható
  • kiváló az oltásforradási és gyökeresedő képessége
  • ellenáll a gombabetegségeknek
  • szárazság- és mésztűrő

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában