Térségi híreink röviden

2024.09.16. 17:00

Vármegyei kitüntetések, makettverseny és kiállítás, Gyopáros Alpár Felsőrajkon

Mozsár Eszter

Évtizedes sikereket, maradandó eredményeket jutalmazott a Zala Vármegyei Közgyűlés

A hétvégén tartotta ünnepi ülését és hagyományos díjkiosztó ünnepségét a Zala Vármegyei Közgyűlés. A szombati eseményen, amelyen Dr. Vitályos Eszter kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is részt vett, összesen nyolc elismerést adtak át. Az ünnepségen elsőként a vármegyei közgyűlés elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Dr. Pál Attila visszatekintett az elmúlt 10 év legfontosabb és leglátványosabb zalai gazdaságfejlesztési folyamataira. Dr. Vitályos Eszter hangsúlyozta, érdemes emlékeznünk a múltra, értékelnünk a jelent és együtt megterveznünk a közös jövőnket. Szimbolikus mozzanatként azt a történelmi momentumot emelte ki, amikor Deák Ferenc vezetésével a vármegye már 1845-ben élen járt a közteherviselés megvalósításának ügyében. A Zala Vármegyei Közgyűlés díjait Dr. Pál Attila és Dr. Vitályos Eszter adták át. 


Rekord számú kiállító a zalaegerszegi makettversenyen

Minden eddiginél több versenyző mutatkozott be a Wolfpack eseménysorozat immár 20. versenyén, az ország több pontjáról érkezett makettezők ismét az Apáczai Művelődési Központban gyűltek össze. A már határainkon túl is elismert mustrán évről-évre egyre többen szeretnének kiállítani. A huszadik alkalom kapcsán jubileumi programokat ugyan nem szerveztek, de így is különlegesre sikeredett a Wolfpack, mesélte Szekeres Attila szervező. Összesen 446 makett szerepelt a megmérettetésen. A résztvevők 6 országból érkeztek: horvát, szerb, szlovén, osztrák, holland és magyar kiállítók vettek részt a zalaegerszegi makettversenyen. Az idei kiemelt kategóriával a Focke-Wulf repülőgépgyárnak állítottak emléket. A nagy múltú cég a mai Airbus egyik elődvállalatának tekinthető. Emellett rendkívül sok hajómakett érkezett, az előző évekhez képest kiemelkedően megnövekedett az arányuk. 


Dödölle autentikus módon és új ízekkel is

Nem fogadta kegyeibe az időjárás a XVIII. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál második napját, hiszen szombaton napközben többször is szemerkélő, este pedig szakadó eső kísérte a rendezvény. Ennek ellenére az előre eltervezett programok nagy részét megtartották a szervezők. 

Így értelemszerűen nem maradhatott el a fesztivál legfontosabb eseménye, a főzőverseny sem, e városközpont lezárt főutcáján kilenc csapat tagjai vállalkoztak arra, hogy a dödölle mellett egy másik hagyományos magyar ételt is készítsenek. Ezeket nemcsak a zsűri tagjai – Ferenczi István Venesz- és Életmű-díjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főkancellárja, Csendesné Dolinay Margit pékmester, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének alapítója, valamint Horváth József zsűri jogú lovag, étterem tulajdonos – minősítették, de bárki megkóstolhatta azokat. Mielőtt azonban erre sor került volna, az Erzsébet téren felállított nagyszínpadon ünnepélyes megnyitót is tartottak, igaz, az időjárási körülmények miatt igen szerény érdeklődés mellett. 

 

Vásár a helyi termelők támogatása érdekében

A helyi termelők és a falusi közösségek szerepére kívánja felhívni a figyelmet az a térségi rendezvény, amit immár tizenkettedik alkalommal rendeztek meg Felsőrajkon. A Nemzetközi Térségi Kiállítás és Vásár, Gasztronómiai Seregszemle ezúttal is több száz érdeklődőt vonzott. A vásár meghívott díszvendége a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos,Gyopáros Alpár volt, aki úgy fogalmazott: Magyarország lakosságának több mint egyharmada, vagyis több mint 3,3 millió ember él falun, a Magyar Falu Programnak elsősorban ők a kedvezményezettjei. Zala, mint az ország egyik legaprófalvasabb vármegyéje különösen érintett ebben a programban, így öt év alatt a helyi önkormányzatok, civil szervezet, egyházközség, falusi vállalkozások támogatására közel ötven milliárd forintnyi támogatás érkezett ide a Magyar Falu Program révén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában