Naszádos Péter: A csendben találjuk meg egymást

3 órája

’56 leginkább mindenkié és senkié

Hévízen a Városháza téren emlékeztek 1956 hőseire a nemzeti ünnep délutánján. Itt Naszádos Péter polgármester kijelentette, a forradalom majd’ mindenkinek mást jelent s üzen, éppen ezért: ’56 leginkább mindenkié és senkié.

Péter B. Árpád

Naszádos Péter: ’56 leginkább mindenkié és senkié

Fotó: A szerző

A városvezető beszédében azt mondta: 1956 az elmúlt negyven esztendőben sokféle értelmezést kapott, mert „mindenki egy kicsit a magáénak akarja tudni”. Leszögezte: ’56 leginkább „mindenkié és senkié”

Sokan összegyűltek a hévízi megemlékezésen
Fotó: A szerző

’56 leginkább mindenkié és senkié

– Nekem leginkább a csendről szól, amely beszél azóta is. Ez a csend a lánctalpak alatt van, és máig áthatja ezt a nemzetet, úgy, ahogyan arról Márai vall a Mennyből az angyal című versében: „Mert más lóg a fán, nem cukorkák: / Népek Krisztusa, Magyarország”, illetve: „Mert Csillag ég, hasad a hajnal, / Mondd meg nekik – mennyből az angyal”. Azt szeretném, hogy ebben a csendben találjuk meg egymást – fogalmazott a városvezető.

A Bibó-gimnázium emlékező műsorának is lehet az a tanulsága: ’56 leginkább mindenkié és senkié
Fotó: A szerző

Prózában, versben, zenével

Az emlékező beszéd után a Bibó István Gimnázium diákjai mutatták be tisztelgő műsorukat, prózában, versben s zenével elevenítve fel e nemzet hősies küzdelmét, majd a város vezetői, illetve civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az 1848-56-os emlékmű talapzatán. 

Mint oly sok éve, ezúttal is a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület tagjai álltak díszőrséget
Fotó: A szerző

Először szabadon

A hévízi megemlékezésen felelevenítették: 1989 e napján, vagyis éppen 35 éve volt először lehetősége a magyaroknak nyilvánosan tisztelegni 1956 hőseinek emléke előtt.

1956 után…

  • mintegy 400 embert végeztek ki a forradalomban való részvételért
  • több mint 21 ezer embert bebörtönöztek 
  • 16-18 ezer főt internáltak

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában