Régi játékokat gyűjtöttek, zenéltek, meséltek, ünnepeltek

2 órája

Ahol a falu fele könyvtárba jár

A templom és az óvoda között, az őszi díszbe öltözött kis bibliotékának az idén dupla jubileumot jelentett október első hete: 15 éves a szabadpolcos könyvtári szolgáltatásuk s 15. alkalommal csatlakoztak az Országos könyvtári napokhoz.

Fincza Zsuzsa

Mindenki talált "újdonságot" a régi játékok között. A képen (balról jobbra): dr. Maróti Károly, Kónya Lászlóné Rózsi, Kónya Máténé Éva, Molnár Noel, Molnár Kevin, Molnárné Szücs Orsolya, Kiss Gábor, Czett Alexa, Czett Alexander és dr. Marótiné Diószegi Erzsébet

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Kezdetben, mintegy bemelegítésként csak egy rendezvényt vállaltunk be, de hamar megjött az étvágyunk, s akárcsak a múlt évben, az idén már 4 témát is kiválasztottunk "A négy elem: Föld-Víz-Tűz-Levegő" szlogenű javaslatok közül. Kezdésként a generációk játékait; majd az "Együtt, egymásért - játékos partnerségben" címszó alatt a közös zenés, kutyás időtöltést; a szabad levegőn a mese világából Lázár Ervin A nagyravágyó feketerigó bábos feldolgozását; jubileumaink ünneplésére pedig a könyves vasárnapot néztük ki - adott tájékoztatást programjaikról dr. Marótiné Diószegi Erzsébet könyvtáros.

A fotón a kicsi lány babával: Kónya Lászlóné Rózsika
Fotó: Fincza Zsuzsa

A közösségi térként is aktívan működő könyvtárban a hagyományőrző szakkör lelkes tagjainak köszönhetően a hét elejére izgalmas, gazdag tárlat gyűlt össze a régi játékokból, így a bibliotékába rendszeresen betérő gyerekek és fiatalok is megtudhatták, mivel játszottak őseik 90 év alatt - a válogatásban Bősze Gábor, a falu díszpolgárának könyve is sokat segített. A játékok mellől a régi mesekönyvek sem hiányoztak, köztük az egyik legérdekesebb a 60 éves képes "1X1", amely puzzle-kirakóként segítette anno memorizálni a szorzótáblát Kónya Máténének. Sógornője, Kónya Lászlóné nem csak relikviákkal, hanem gyermekkora kedvenc süteményével, egy doboz frissen készült almás pitével is hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Sőt, ők ketten bemutatták: egy szál méterhosszú fonal is kiváló társas játékszer lehet, sőt az érdeklődő ifjúságot meg is tanították játszani vele.

A régi fényképek sem hiányoztak: udvari wellness anno Kónya Mátéék udvarán
Fotó: Fincza Zsuzsa

Jó szokásához híven "rájuk nyitotta az ajtót" Gyöngyös Balázs plébános, nem csak a jó szomszédság, hanem, mint hangsúlyozta: a népszerű közös rendezvények okán is. Bevallotta: inkább a saját könyvtára teológiai köteteit olvassa, de a jó hangulatú összejöveteleken mindig örömmel részt vett, főleg, hogy az egyházközség, a templom is számíthat a közösség támogatására.

A könyvek a 90 évvel ezelőtti gyermekjátékok világában is segítettek eligazodni. Dr. Maróti Károly, Gyöngyös Balázs, Kiss Gábor és dr. Marótiné Diószegi Erzsébet Bősze Gábor Nagykutasról írt könyvét tanulmányozta
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Az igazsághoz tartozik: bár az Országos Könyvtári Napok még "csak" 18 éves, ám Őszi könyvtári napok címmel 1997-től már működött hasonló program. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Zalában 256 községben és Pacsa városában biztosít könyvtári szolgáltatást, annak keretében adhatunk könyveket, berendezést, felszerelést, szakértelmet, pénzt, de semmit sem érnénk el, ha helyben hiányozna a pozitív fogadtatás, s ha a könyvtáros nem dolgozna szívvel-lélekkel. 

Kiderült, milyen izgalmas közös időtöltést jelenthet a társasjáték. A képen Czett Alexander, Czett Alexa, Molnár Kevin, Molnár Noel, Baumgartner Sára, Baumgartnerné Torma Katalin és dr. Maróti Károly
Fotó: Fincza Zsuzsa

Nagykutas szerencsés helyzetben van: dr. Marótiné Diószegi Erzsi nem csak képezett szakember, aki 23 évig kollégánk volt Zalaegerszegen, hanem a 15 év alatt képes volt az egész falu kulturális központjává alakítani a bibliotékát - fogalmazott Kiss Gábor főkönyvtáros, hozzátéve, hogy szerencsére a települési önkormányzat támogatására is mindig számíthattak.

Fotó: Fincza Zsuzsa

Csak néhány adat a nagykutasi könyvtáros "bizonyítványából": vezetésével a vakáció alatt ez évben is többletszolgáltatásokkal fogadták a diákokat: július és augusztus első három hetében vasárnap kivételével minden nap nyitva tartottak, júliusban 222, augusztusban 269 nagykutasi polgár (naponta átlagban 30) fordult meg a könyvek között, többen - főleg a gyerekek - több alkalommal is. 

Lehet, hogy ma is jó szolgálatot tenne egy hasonló játékos-képes 1X1
Fotó: Fincza Zsuzsa

S ez a 463 lakosú településen bizony nem kis teljesítmény. Közben az iskolásokkal az utolsó betűig kiolvasták és feldolgozták a "kötelező olvasmányokat", így a Pál utcai fiúkat, az Egri csillagokat, a Szent Péter esernyőjét.

Kónya Lászlóné és Kónya Máténé megtanították gyerekkoruk játékára Molnár Noelt is
Fotó: Fincza Zsuzsa

A retró játékkiállítás relikviáit természetesen nem csak az első napon nyúzhatták az érdeklődők, aki akart később is építhetett kutat, hidat, várat a LEGO falusi elődjéből a kukoricacsutkából, kipróbálhatta a similabdát, vagy forgathatta a régi mesekönyveket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában