Koncert az 1956-os hősök emlékére

3 órája

Egmontot kivégezték (Galéria)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére rendeztek hangversenyt szerdán a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar vendégművésznek Ránki Fülöp zongoraművészt hívta az alkalomra, s elhangzott az ilyenkor "kötelező" Egmont-nyitány is.

Szabó Judit

Az Egmont-nyitány és Magyar táncok után Liszt-zongoraverseny következett, a zongoránál Ránki Fülöp

Fotó: Pezzetta Umberto

Az Egmont-nyitányt azért adja elő az együttes minden október 23-i koncertjén, mert ez az a zenemű, amelyet az 1956-os események idején a rádióban sokszor lejátszottak. Beethoven műve ma már a forradalom és szabadságharc szimbóluma. 

Egmont
A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekart Bognár Ferenc vezényelte. A műsorban az Egmont-nyitány, Brahms Magyar táncai és Liszt Esz-dúr Zongoraversenye szerepelt
Fotó: Pezzetta  Umberto

Egmont szembeszállt a zsarnoksággal

A Goethe-dráma alapján készült zenemű hőse Egmont, a németalföldi főnemes, aki szembeszállt a spanyol zsarnoksággal.  II. Fülöp spanyol király 1567-ben kivégeztette Egmontot, halála azonban tiltakozássorozathoz, végül Hollandia függetlenségéhez vezetett. Beethoven maga is tiltakozásként írta a művet 1810-ben, a hazáját elfoglalt Napóleon ellen szólalt fel a nyitánnyal, amely a huszadik században a magyar 1956-os szabadságharcosok tetteivel forrt össze.

Magyar táncok és Liszt-zongoraverseny

A telt házas koncert következő részében, az Egmont-nyitány után Brahms Magyar táncok sorozatából adott elő néhányat a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar a karmester, Bognár Ferenc válogatása alapján, majd Ránki Fülöp zongoraművésszel játszották el Liszt Ferenc Esz-dúr Zongoraversenyét. A közönség körében nagy tetszést arató műsort Tóth László, a hangversenyterem vezetője, a zenekar titkára vezette.

Ránki Fülöp játszotta a zongoraverseny szólóját
Ránki Fülöp játszotta a zongoraverseny szólóját       Fotó: Pezzetta  Umberto

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában