A Hagyományok Háza és a népművészek is csatlakoztak

3 órája

Érték háló: kézműves foglalkozások a Mindszentyneumban

Gyöngyfűzés, babaviselet, hímzés, pásztorhagyományok. Érték háló címmel a Zala Megyei Népművészeti Egyesület is bekapcsolódott az 1100 éve Eu­ró­pá­ban, 20 éve az Uni­ó­ban című eseménysorozatba. A Hagyományok Háza programján a Mindszentyneumban a kézművesség és a mesemondás volt a középpontban.

Mozsár Eszter

Gyöngyösnecc motívummal készült a karkötő a Mindszentyneumban, Talabér-Horváth Adrienn, kislánya Csenge és Szvetics Jánosné

Fotó: Mozsár Eszter

Gyöngyösnecc az asztalon, ám ezúttal nem kellett egy egész női fejdíszt készíteni a családoknak, a gyöngyösnecc motívumos karkötő is épp elég feladatot adott. Szvetics Jánosné Rózsa népi iparművész mutatta a technikát Talabér-Horváth Adriennek és két kislányának, Zselykének és Csengének. 

Érték háló
Az Érték háló programján a pásztorművészet rejtelmeibe is betekinthettek a családok
Fotó: Mozsár Eszter

Mecséri Cecília hímző szakoktató segítségével egyszerű, hetési hímzéses keszkenő készült. Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész mellett textilbabák születtek. Nagy Béla, a Népművészet Mester és tanítványai a hortobágyi pásztorművészettel kapcsolatos kézműves foglalkozásokat tartották a múzeum emeletén. 

 

Érték háló, megmutatni Zala kincseit

A Hagyományok Háza és hálózati partnerei aktív részesei a rendezvénysorozatnak, hiszen feladatuk, hogy segítsék a néphagyománnyal foglalkozó közösségeket, ösztönözve a szabad művelődést és a közösségi élmények megélését, fogalmazott Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója a program indulásakor. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 2017 óta a Hagyományok Háza vármegyei hálózatának partnere, tájékoztatott Devecz Zsuzsa egyesületi elnök. 

- Szívesen csatlakoztunk az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozathoz. Tavasszal már részt vettünk egy Petőfi Programban. Akkor nem, viszont most lehetőségünk volt a kézművességet is bemutatni. A zalaegerszegi állomás célja, hogy reprezentálja Zala megye legfontosabb tárgyalkotó népművészeti értékeit, amelyek között a helyi népviseletek mellett megemlíthetjük a hetési hímzés vagy a gyöngyösnecc különleges technikáját, illetve motívumait. felelte az elnök. - Ez új helyszín számunkra, örülünk, hogy a Mindszentyneumban várhattuk az érdeklődőket. 

A kézműves programok mellett Fábián Éva népi ének tanár, énekes, mesemondó előadóművész mesélt a kicsiknek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában