Mi is volt október 23-án?

2 órája

Forradalom: nem az okostelefonokra figyeltek

Forradalom, szabadságharc és tanítási szünet. A fiatalok egy része csak utóbbi miatt várja október 23-át, viszont a nagykanizsai Zsigmondy-technikum néhány diákja szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei bátorságukkal példát mutattak a ma generációjának is.

Benedek Bálint

A forradalom és szabadságharc 68 évvel ezelőtti eseményeire emlékeznek a Zsigmondy-technikumban Nagykanizsán

Fotó: Szakony Attila

Az intézmény előtt fiatalok egy csoportja lehajtott fejjel az okostelefon képernyőjét "pörgette" az ismert ujjmozdulatokkal. Míg 68 évvel ezelőtt ezekben a napokban az ifjúság a forradalom előszelének lázában égett, elegük volt az elnyomó szovjet megszállásból. A magyar nemzetért érzett kiállás sok ezer gimnazistát és egyetemistát az utcákra vezetett. A történelemkönyvekből tudjuk: a forradalom és szabadságharc eseményei november 11-ig tartottak.

forradalom
A nagykanizsai Zsigmondy-technikum diákjai meséltek arról, mit jelent számukra az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezete. Balról: Budai Sámuel, Horogh Soma, Vadász Dominik, Horváth Kristóf, Márkus Bálint László és Korona Roland
Fotó: Szakony Attila

A forradalom irányt mutathat

A Zsigmondy-technikum tanulói szintén ismerik az 1956-os eseményeket, s úgy érzik, az akkori fiatalság nemzettudata, tettei és kiállása a mai kor gyermekeinek is irányt mutathat a világban. Az iskola tanárai és diákjai ezért kedden az 1956-os eseményekre tematikus nappal emlékeztek, s megpróbálták a mai szóhasználattal megmutatni azt a fiatalabbaknak, hogy 68 évvel ezelőtt a tanulók élete miből állt.

Szabadság akkor van, ha megszűnik a félelem

– Büszkék lehetünk a forradalom résztvevőire, hogy kiálltak a szabadságukért, hiszen szabadság akkor van, ha megszűnik a félelem – fogalmazott egyikük, Szilovics Norbert. – Sokkal többet kellene beszélni a múltunk kimagasló egyéniségeiről, akikre büszkék lehetünk. Sajnos a kortársaink egy jó része nem tudja, mi történt október 23-án, talán nem is érdekli őket. Pedig, ha Magyarországon élnek, akkor ez kötelességük lenne.

Nincs meg a kellő szikra

Évfolyamtársa, Farkas Gábor hasonló véleményen van, szerinte az 1956-os forradalmárok reményt adhatnak a fiataloknak, hogy minden körülmények között kiálljanak magukért. Úgy érzi, a mai diákokban nincs meg a kellő szikra, hogy az elképzelésüket tettekre váltsák. Viszont a politikai változásokra egyre többen odafigyelnek, szerencsére nyitottan közelednek bizonyos álláspontokhoz.

A 12. osztályos Tóth István Csaba úgy érzi, hogy a forradalomban és szabadságharcban résztvevők jó példát mutattak a magyarságnak, hosszú távon sok mindent megváltoztattak. Jó lenne, ha a náluk fiatalabbak éreznék a forradalomban és szabadságharcban résztvevők tetteinek súlyát, eltökéltségét. Talán a büszkeség majd később tudatosul.

Mindent megtettek a hazájukért

– A forradalom és a szabadságharc hőseire emlékezni kell valóban – ezt már Horogh Soma mondta. – Kitartásuk, bátorságuk követendő, hiszen mindent megtettek a hazájukért. Ezért óriási öröm és büszkeség számomra, hogy Nagykanizsán, a Deák téren a városi ünnepségen kadétként felhúzhatom a magyar zászlót. A nemzettudat az életem fontos része, s a barátaimban ugyanúgy munkál, ami jó érzéssel tölt el.

Horogh Soma is érdeklődik a napi politika iránt. Például az amerikai elnökválasztásra is odafigyel és igyekszik mindkét jelöltről tájékozódni. Épp ezért gyakran külföldi internetes portálokat keres fel, hogy a lehető legszélesebb spektrumban tájékozódjon.

Talán majd lesz egy tartalomgyártó, aki felhívja a fiatalság figyelmét

Az eddigi megszólalóknál egy évvel fiatalabb Budai Sámuel szerint a hősiesség, a tudatos kiállás a magyarságért a korosztálya jó részének valóban nem jelent semmit. Olyat tettek az 56-os hősök, amit minden magyarnak kötelessége lenne tisztelni. Talán lesz majd egyszer egy tartalomgyártó, amely felhívja a fiatalság figyelmét arra, hogy eleik igenis kiálltak azért az országért, amiben ők most élnek, mondta el véleményét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában