2 órája
Ide kevés, ha jól főz valaki… – szakácsok és pincérek versengtek (galéria)
Két napon át ifjú szakemberek versengtek a keszthelyi Hotel Helikonban. A nemzeti döntő tétje az volt: ki képviselje Magyarországot a szakács és pincér szakmában a jövő évi EuroSkills viadalon, ami tulajdonképpen Európa-bajnokságnak tekinthető.
A pincértanulók Börczi Balázstól tudták meg, éppen milyen feladat vár rájuk
Fotó: A szerző
Magyarország évről évre sikeresen teljesít a szakmák nemzetközi megmérettetésein, azonban a turizmus-vendéglátás ágazatban támogatók hiányában hosszú ideje nem tudott versenyzőt indítani – bocsátotta előre Nagyné Németh Barbara, a Nyugat-Balatoni Turizmus-Vendéglátás Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ezért az ÁKK, összefogva a Hotel Helikonnal és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal elhatározta: felkészít egy-egy szakács és pincér versenyzőt a 2025-ben rendezendő EuroSkills versenyre, amelynek helyszíne a dániai Herning lesz.
Szakács és pincér versenyzőt is küldünk
Ezt megelőzően nemzeti döntőt rendeztek Keszthelyen, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a WorldSkills Hungary csapatával együttműködésben. Nagyné Németh Barbara azt mondta, céljuk, hogy erre az erőpróbára magas szinten felkészítsék a két győztest, akik így nemzetközi versenytapasztalatot szerezhetnek, e lehetőség pedig reményeik szerint hozzájárul ahhoz, hogy nőjön az ágazatban tanuló diákok motivációja.
Az ügyvezető hozzátette: e szakmai viadalnak is része lehet abban, hogy minőségi munkaerő-utánpótlás álljon rendelkezésre e térségben a turizmus-vendéglátás ágazatban.
Még pszichológus is jött
A szakácsok keddi sokrétű megmérettetése igazán izgalmas versengést hozott, árulta el Sendula Péter zsűrielnök.
– Akármennyire furcsán hangzik, mi most nem egy remek szakácsot kerestünk, mert az az alap, sokkal inkább egy jó versenyzőt, hisz az, hogy valaki jól főz, ehhez a megmérettetéshez kevés. Éppen ezért érkezett egy sportpszichológus is hozzánk, aki tesztelte a fiatalokat, s az ő értékelése nagy súllyal esett latba a végeredményt illetően – fogalmazott Sendula Péter, aki Járfás Andreával és Horváth Szilveszterrel együtt zsűrizte a fiatalok teljesítményét.
Többféle feladat
A pincérek szerdai versengésében Börczi Balázs volt a zsűrielnök, aki Vantal Gáborral és Ács Zoltánnal közösen értékelte a 10 döntőbe jutott fiatal munkáját. A feladatokat a korábbi WorldSkills és az EuroSkills megmérettetések alapján dolgozták ki. A versenyzőkre többfajta erőpróba várt, még mixer- és baristatudásukról is számot kellett adniuk.
– Az ország legjobb fiatal felszolgálói érkeztek most a döntőre, s vizsgáltuk például – a szakmai tudásuk mellett – a terhelhetőségüket, a kiállásukat, a szabálykövető attitűdjüket. Ezen túl szükség volt arra is, hogy hirtelen jött feladatokat tudjanak megoldani, a szakmai előírásoknak megfelelően – foglalta össze Börczi Balázs.
Út Herningig
A két győztesre most hosszú felkészülés vár, amit a viadal szervezői a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen biztosítanak. A fiatalok a legkorszerűbb gépekkel dolgozhatnak, kiváló szakemberek segítségével. A szakácsok versengését a budapesti Meister Mihály Martin nyerte, a pincérek megmérettetésének végeredménye lapzártánk után derült ki.
EuroSkills Herning 2025
- a versenyt 2025. szeptember 9. és 13. között rendezik a dániai városban
- ez a viadal lesz Dánia történetének eddigi legnagyobb oktatási eseménye
- a résztvevők 32 európai országból érkeznek, az öt napon át tartó programra százezer látogatót várna
Euroskills Keszthelyen
Fotók: Péter B. Árpád