A Boldog Károly díjat ezévben elnyert küldöttség Zalaegerszegen

1 órája

IV. Károly király boldoggá avatásának 20. évfordulóján a Mindszentyneumba érkezett néhány ereklye

Október 3-a IV. Károly Király boldoggá avatásának 20. évfordulója. Ehhez kapcsolódva vasárnap 22 Boldog Károly-díjat adott át Szombathelyen Székely János megyéspüspök, majd a díjazottak Zalaegerszegre utaztak, hogy megtekintsék a Mindszentyneum állandó kiállításait is.

Arany Horváth Zsuzsa

Csengei Ágota és Kovács Gergely a Boldog IV. Károlyhoz kapcsolódó tárgyakat bemutató vitrin előtt a Mindszentyneum fogadóterében

Ebből az alkalomból a Magyarországi Mindszenty Alapítvány különleges tárgyakat biztosított a Mindszentyneum számára, melyek október 23-ig a földszinti fogadótérben lévő vitrinben tekinthetők meg. A tárgyak elhelyezésére ünnepélyes keretek között került sor. Kovács Gergely, a Mindszenty életút-kiállítás kurátora és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője, a Károly Király Nemzetközi Imaliga Magyar Tagozatának tagozatvezetője rendezte be a vitrint. Amelyben a következő tárgyak láthatók:  Boldog Károly budapesti hermájának 2013-ban készült ereklyés gipszmintája, a budapesti Szent István-bazilikában őrzött herma hermelin szegélyes Szent István-rendi díszgallérja, a Budapestre került két legnagyobb bordacsont ereklye madeirai díszdoboza és brokát párnácskái, a hivatalos boldoggá avatási emlékérem Milánóból, a Habsburg-család tagjainak boldoggá avatási kitűzője, a Károly Király Imaliga több kitüntetése. 

Kitüntetések, emlékérmek, kitűzők   Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Ereklyék a Mindszentyneumban

A vendégeknek Csengei Ágota, a Mindszenty József Látogatóközpont vezetője beszélt a múzeumi és közművelődési feladatokat ellátó, 2022-ben létesült intézményről, majd az állandó és időszaki kiállításokat tekintették meg a látogatók.

A boldoggá avatási évfordulóhoz kapcsolódva több hazai és nemzetközi eseményt is szerveztek: a Károly Király Nemzetközi Imaliga a Népek Békéjéért Magyar Tagozata kezdeményezésére az utolsó magyar királynak a Szent István-bazilikában őrzött ereklyéjét Ausztriába vitték. A bordacsont-ereklye a királyt ábrázoló bronz mellszoborban található. Bécsben augusztus 24-én, a Stephansdomban tartott Szent István-misén róhatták le tiszteletüket a hívek.  Augusztus 27-én a kapucinusok templomában helyezték el az ereklyét, szeptember 13-án Heiligenkreuzba érkezett az ereklye.

Boldog Károly-díj

A Károly Király Imaliga Magyar Tagozata 2004-ben, a boldoggá avatáshoz kapcsolódva alapította meg az Arany Érdemkereszt kitüntetést, amelynek felújított félminiatűr változatát kapják meg olyan személyek, akik közösségi tevékenységükkel és munkájukkal hozzájárulnak Károly király tisztelete és az általa megjelenített közösségi értékek terjesztéséhez. Az idei díjazottak: Bodó Judit, történelemtanár, történész, Erőss Réka Mária, Szuverén Máltai Lovagrend követségi tanácsosa, Zita Királyné Boldoggá Avatásáért Egyesület elnöke, Érszegi Márk Aurél, vallásügyi főtanácsadó, külügyminisztérium, Kardonné Fábry Eszter, Habsburg Ottó Alapítvány, levéltárosa, Fazakas Zoltán Márton OPraem csornai premontrei apát, Fejérdy Gergely, Habsburg Ottó Alapítvány, tudományos igazgatóhelyettes, dr. Glässer Norbert SZTE BTK Néprajz Tanszék, egyetemi docens, Jancsó András, PPKE BTK, egyetemi tanársegéd, Kuzmányi István Magyar Kurír, főszerkesztő, Maczó Ferenc, MTA BTK TTI Lendület Kutatócsoport, történész, művészettörténész, Mogyorósi Márk Ányos OSB tihanyi bencés apátság, Nagy Brigitta, Magyarországi Mindszenty Alapítvány/Károly Király Imaliga, Nagy Norbert, Zita királyné boldoggá avatási eljárásának viceposztulátora, Dr. Pálffy Géza, történész, MTA BTK TTI Lendület kutatócsoport vezetője, Pálffy László, matematikus, játékfejlesztő, Dr. Pánczél Hegedűs János történész, kommunikációs és köznevelési szakember, a Regnum Portál alapítója, Dr. Pandula Attila ELTE BTK, egyetemi tanár, , a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke, Seremetyeff-Papp János, restaurátorművész, író, Dr. Szabó Zoltán, nyugalmazott bíró, SZIB egyházközségi tanács tagja , dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója, Van den Borre, Beatrix FSO nővér, a Kútvölgyi engesztelő kápolna gondozója, Varga János, az esztergomi Szent Adalbert-bazilika tiszteletbeli kanonokja, a bécsi Pázmáneum rektora.

Konferencia, zarándoklat

 Az Imaliga olaszországi szekciója szervezésében, Ausztria, Portugália és Magyarország szentszéki nagykövetségeinek közös védnöksége alatt Boldog Károly liturgikus ünnepén, október 21-én konferenciát rendeznek Rómában a Santa Maria dell’Anima Pápai Német Intézet Könyvtárában Habsburg Károly: az ember és államférfi a béke szolgálatában címmel. Október 27-én a Nemzetközi Imaliga osztrák szekciója szervezésében a mariazelli zarándoklaton emlékeznek meg Károly király boldoggá avatásának 20. évfordulójáról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában