Megemlékezés

2 órája

Keszthelyen az 1956-os hősökre emlékeztek: ünnepség a Fehér Ember szobránál (galéria, videó)

Október 23-án délelőtt tartotta ünnepi megemlékezését Keszthely Város Önkormányzata. A Fehér Ember szobránál összegyűlt tömeg az ünnepi műsor, a beszédek és a koszorúzást követően a Georgikon Campusnál rótta le tiszteletét.

Zaol.hu

Az esemény résztvevői fejet hajtottak a hősök tiszteletére

Fotó: Mészáros Annarózsa

keszthely
Dr. Mátay Mónika
Fotó: Mészáros Annarózsa

A keszthelyi forradalom emlékei

Az október 23-i ünnepségen dr. Mátay Mónika történész beszédében felidézte a 1956-os keszthelyi eseményeket. Mint mondta, a Szabad Ifjúság október 21-i száma közölte a szegedi egyetemisták követeléseit, melynek nyomán a mezőgazdasági akadémián a keszthelyi diákok cselekvési tervet dolgoztak ki.

A Fehér Ember szobrának jelentősége

A keszthelyi megemlékezés a város Fő terén álló Fehér Ember szobránál zajlott. Az emlékmű jelentőségét is aláhúzta a történész: - Ez már nem forradalom volt, hanem szabadságharc. November elsején a város Fő terén nagy ünnepséget rendeztek a szabadságharcos mártírok tiszteletére. Felavatták a Szabadság szobrot, azaz a forradalom áldozatai előtt tisztelegve az országban egyedülálló módon felállították a Fehér Ember szobrát, amelyet az éppen Hévízen gyógykezelésen tartózkodó autodidakta művész, Marinkay István egykori recski elítélt készített el lelkesen, rohamtempóban. 

A szobor felirata: “Az elesetteknek az élők, akik talán holnap halnak meg a szabadságért.”

Dr. Mátay Mónika beszédében emlékeztetett: - Ez a sajátos együttállás, a forradalmi részvétel és a rend megőrzése olyan különlegesség, ami csak a keszthelyi emberek együttműködésével valósulhatott meg. Elhangzottak ugyan gyilkos szavak, de nem volt sortűz, nem került sor gyilkosságokra egyik oldalon sem. A forradalom szó kiforgatható, elkoptatható. Ám ez a nap alkalmas arra, hogy emlékeztessen; őrizzük meg egykori jelentését. Minden kétely, rárakódott értelmezés ellenére a lényeg a szabadságvágy kifejezése maradt. S ez a vágy, ahogy a keszthelyiek megmutatták, összeegyeztethető a múlt tiszteletével, az értékek megőrzésével. 

A forradalom hőseire emlékezve: Keszthely példa

Dr. Tóth Gergely, Keszthely polgármestere ünnepi beszédében felidézte a forradalmi eseményeket, azok jelentőségét. A városvezető szerint a forradalom tiszta és dicsőséges volt, habár az erőszak és vérengzés színtere volt az ország, Keszthelyen a békés megoldás lehetséges volt.

Koszorúk és gyertyák a szobor tövében
Fotó: Mészáros Annarózsa

A lázadás az, amit a hőseink csináltak, amikor a tett nem tét nélküli volt. Nagyon sokan az életükkel fizettek, mondta. 

A polgármester továbbá arra ösztönözte a hallgatóságot, hogy az igazságosság, az erő, a mértékletesség és a bölcsesség erényeit kövessék az életükben. Hangsúlyozta, hogy ezek az erények segíthetnek abban, hogy helyes döntéseket hozzunk és jó irányba tereljük a sorsunkat. Emellett arra buzdított, hogy a különbségek mellett tartsuk meg az egységet, és a mindennapokban is törekedjünk az összefogásra és az erkölcsi alapokon való cselekvésre.

Az ünnepségen a Helikon Kórus előadásában a Szózat Erkel Ferenc által megírt változata is elhangzott, a Premontrei Szakgimnázium és Technikum tanulóinak megrendítő műsorát hallhatta az ünneplő tömeg, valamint a 379. sz Feltámadás Cserkészcsapat teljesített szolgálatot.

A koszorúzás után a résztvevők átvonultak a Georgikon Campushoz, ahol koszorúkkal, mécsesekkel rótták le tiszteletüket az 1956-os forradalom és szabadságharc keszthelyi hősei előtt. 

Mészáros Annarózsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában