Számos újítással várják a látogatókat

2 órája

Megújulnak Keszthelyen az ünnepi rendezvények: október 23-i ünnepség, Szent Márton-nap és Bormustra

Keszthely város őszre tervezett programjai idén számos újítással várják a látogatókat. Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója ismertette a megújult október 23-i ünnepség, a Szent Márton-napi rendezvény és a Bormustra részleteit. Emellett a város gazdag őszi programkínálatát is bemutatta.

Balaton Színház

Fotó: Mészáros Annarózsa

Keszthely városa az őszi hónapokban színes és változatos programkínálattal várja a látogatókat, melyek között kiemelt helyet kapnak a megújult ünnepségek és kulturális események. Az október 23-i ünnepség, a Szent Márton-napi rendezvény és a Bormustra idén különösen izgalmasnak ígérkezik, így minden korosztály találhat kedvére való programot.

Stadler Tímea Kinga és dr. Brazsil József
Fotó: Mészáros Annarózsa

Október 23-i ünnepség – változások a megszokott programban

Az idei október 23-i ünnepség egy napra koncentrálódik. Az ünnepi program október 23-án, reggel fél 9-kor kezdődik a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban, ökumenikus imával. A városi megemlékezés következő állomása a Fehér Ember szobor koszorúzása lesz fél 10-kor, ahol dr. Tóth Gergely, Keszthely polgármestere és dr. Mátay Mónika történész, az ELTE egyetemi docense tart beszédet. Az ünnepség zárásaként a megemlékezők a Széchenyi utcai Georgikon Campushoz vonulnak, ahol az emléktábla megkoszorúzásával ér véget a hivatalos program.

Szent Márton-nap – hangsúly kerül a civil szervezetekre

Keszthely közkedvelt eseménye, a Szent Márton-nap idén új megközelítésben valósul meg. A városvezetés és a da Bibere Borlovagrend közreműködésével rendezett eseményen kiemelt figyelmet kapnak a civil szervezetek.

– Bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a civil közösségeknek – nyilatkozta Stadler Tímea Kinga.

A rendezvény hagyományos eleme, a lámpás felvonulás a Festetics-kastély parkjából indul november 11-én, hétfőn, 17 órakor, ahova nagy szeretettel várják az óvodásokat, iskolásokat és a város lakóit. Az esemény részeként rajzpályázatot is hirdetnek az iskolások számára.

Bormustra – száz bor, száz hegyközség támogatásával

November 30-án ismét megrendezésre kerül a megújult Bormustra, amelyet Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke támogat. Az esemény különlegessége, hogy Magyarország 100 hegyközsége 100 különböző bortétellel képviselteti magát. Dr. Brazsil József, a da Bíbere Zalai Borlovagrend nagymestere hozzátette, hogy a rendezvényen mind a 22 magyar borvidék borai megjelennek. A Szent Márton-napi rajzpályázat alkotásai csendes árverésre kerülnek a Bormustrán.

Színházi előadások és sztárvendégek Keszthelyen

Október 22-én kezdődik a Balaton Színház bérletes sorozata a Turay Ida Színház vendégjátékával. A Társasjáték New Yorkban című előadást két alkalommal láthatja a közönség, Mikó István és Hűvösvölgyi Ildikó főszereplésével. Mindkét előadás telt házas.

Novemberben újabb izgalmas színházi programok várják a nézőket. November 4-én és 5-én a Szép Ernő Színház mutatja be a Holle anyót, míg a Dumaszínház előadásával Kiss Ádám stand-up műsora szórakoztatja a közönséget november 5-én. November 9-én a Rátonyi Róbert Színház bemutatja a népszerű nagyoperettet, a Csárdáskirálynőt.

November 15-én és 16-án Rajzfilmünnepet tart a Balaton Színház, amelyhez rajzpályázat is tartozik majd, kvízekkel és rengeteg rajzfilmmel. 

November 19-én és 20-án a Bartók Színház hozza el a Tartuffe előadását, amely egy örök klasszikus, viszont egy olyan fordítást alkalmaz a színház, amely kimondottan a mai ember nyelvén szól a nézőkhöz. Ezért a szervezők beütemeztek egy délutáni előadást, ahova kimondottan a középiskolásokat várják.

Az Illúzió mesterei dupla előadással térnek vissza Keszthelyre november 23-án.

Kulturális események, kiállítások és foglalkozások a városban

November 8-án rendkívüli tárlat nyílik a Simándy-teremben, ahol a Kerámia Szakkör 50 éves fennállását ünneplik. A kiállítás címe Maszatolómesterség 50 éve. Emellett november 27-én a Zala vármegyei Építész Kamara kiállítása is megtekinthető lesz Keszthelyen.

Az őszi szünet idejére háromnapos foglalkozásokat szervez a Művelődési Központ, többek között agyagozás, tűzzománc és sakk témakörökben, valamint tanulásmódszertannal foglalkozó tevékenység is választható, ez utóbbi a középiskolába készülő diákokat segíti a felvételire való felkészülésben.

Klubok, szakkörök, tanfolyamok

Október hónapban elindultak a klubfoglalkozások is a Goldmark Károly Művelődési Központban,  mint a Kőrösi Csoma Sándor Klub, az Angolul beszélők klubja minden hónap első hétfőjén 18 órától. Hétfőn 16 órától Tarokk Klub, kedden 17.30-tól Biblia Kör, szerdán 17 órakor Sakk klub, péntekenként 16 órától Bridzsklub, minden szombaton 17 órától pedig Társasjáték Klub várja az érdeklődőket. Minden hónap utolsó szombatján 18 órától a Távcső Filmklub várja a mozi rajongókat.

A szakkörök a város különböző pontjain működnek. Minden hétfőn 16 órától Faragó kör, keddenként 14.30-tól Szövés és népi kismesterségek szakkörét tartják a Kézművesházban (Sopron utca 7.). Minden héten szerdán és csütörtökön fél 5-től  kezdődik a Kerámia Szakkör a Lehel utca 2. szám alatti Fazekasműhelyben. Minden hónap második csütörtökén Mini-Manó Játszóház a GKMK Nagytermében.

A tanfolyamoknak a Művelődési Központ Nagyterme ad otthont. Hétfőtől csütörtökig órarend szerint jazz balett gyermekeknek, hétfőn 18.30-tól jóga, keddenként 18 órától női torna,  kedden és csütörtökön 19 órától body tunning, szerdánként 17.30-tól Felnőtt balett, szerdán 19 órától társastánc, csütörtökön 17.30-tól női torna, pénteken 18 órától női tánc, péntekenként 19 órától pedig samba tanfolyamot tartanak. 

A Világjáró Klub, a Kedd-velem, a Nyitott szemmel, a Tájak, korok, múzeumok és a Psziché Műhely előadássorozatok mellé elindítja a művelődési központ a Hétköznapi hőseink című ismeretterjesztő sorozatot, amelynek keretén belül olyan Keszthelyen, vagy a környéken lévő közéleti személyiségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik kiemelkedően nagyot alkottak. Elsőként Somogyi Renáta, a Fagylalt Világbajnokság bronzérmes csapatának a tagja fog bemutatkozni. 

Mészáros Annarózsa

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában