Őszi zalai programkínálat

8 órája

Klubkoncertek, ahol garantáltan jól érezheted magad

Talán soha nem volt olyan változatos a zalai könnyűzenei élet, mint napjainkban, hiszen egyrészt a nagy generációk tagjaitól kezdve a fiatal tehetségekig bezárólag valamennyi korosztály képviselői ott vannak a színpadokon, másrészt – részben éppen ebből adódóan – olyan szintű műfaji sokszínűség is jellemzi a színteret, ami teljesen lefedi a palettát. Az ősz beköszöntével a klubkoncertek kerülnek fókuszba, Zalában ennek zászlóshajója a zalaegerszegi Keresztury VMK lesz.

Gyuricza Ferenc

A hazai hard rock színtér egyik alapzenekara, az immár több mint ötven éves Lord Fotó: Gyuricza Ferenc

A 2024-es őszi/téli zalai klubszezon a Kiscsillag koncertjével indult. A Kossuth-díjas Lovasi András vezette formáció alaposan fel is fűtötte a kedélyeket, olyan hangulatos, magával ragadó, spontán érzelmeket kiváltó programmal lepte meg október elején közönségét, amire régen volt példa a VMK Cafféban. A folytatás sem ígérkezik gyengébbnek, hiszen a zalai klubkoncertek kínálatából több nagyszerű élménynek ígérkező eseményt is találunk. Október 25-én, pénteken például a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Anna & the Barbies látogat Zalaegerszegre, hogy a Keresztury VMK-ban is bemutassa azt a jubileumi műsort, ami még a nyáron debütált Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színházban.

klubkoncertek
Pásztor Anna, az Anna & the Barbies énekesnője a nagyszínpadokon és a klubkoncertek világában is jól érzi magát Fotó: Gyuricza Ferenc

Underground közegből a fesztiválok nagyszínpadára

Az Anna & the Barbies a hazai könnyűzenei színtér egyik legkülönlegesebb, s egyben legattraktívabb képviselője, amely az underground közeg füstös kiskocsmáiból indulva viszonylag hamar jutott fel a fesztiválok nagyszínpadaira, de a színházi kulisszák közt is otthonosan érzik magukat. Bár alapvetően az alterpop műfajához soroljuk őket, ám a rajongóik közt a keményebb zenék hívei is nagy számban fordulnak elő. Sikerük egyik kulcsa az extravagáns énekesnő, Pásztor Anna elbűvölő személyisége, aki nemcsak arra képes, hogy mint popzenei kaméleon műsorról műsorra állandóan megújuló külsővel lepje meg rajongóit, de színpadi teljesítménye is fenomenális.

klubkoncertek
A Blahalouisiana elbűvölően bájos énekese, Schlobocher Barbara Fotó: Gyuricza Ferenc

Az Evolúció című programról Pásztor Anna nyilatkozott: az maga az élet tükörképe, vagyis egy őrült színes tornádó. „Amikor a színek kezdenek megkopni, vagy unalmassá válni, akkor egy előadónak mindenképpen magában kell keresni a valaha volt színeit. Hála a jó égnek, erre még nem volt precedens, úgyhogy büszkén vállaljuk ezt a gyermeki, színes, kaleidoszkopikus világnézetet, amit zenében jelenítünk meg. Az elmúlt 20 évben lehetetlen módon, szinte az összes zenei stíluson végig baktattunk, jó ízűen csemegézve a punktól a már-már klasszikus megszólalásig, stadion rock, alternatív rock, pop, reggae.”

A zalai klubkoncertek visszatérő vendégei

A hazai alterpop színtér szereplője a Zalaegerszegre rendszeresen, gyakorlatilag évente visszatérő Fejér megyei Blahalouisiana is, amely szintén a Keresztury VKM nagytermében ad koncertet, november 8-án. Az egykori Jacked zenészeiből 2012-ben alakult formáció az elbűvölően bájos Schoblocher Barbarával kiegészülve üstökösként robbant be a köztudatba, hiszen The Wanderer című daluk három héten át őrizte pozícióját az MR2 Top 30-as listájának dobogóján, majd 2015-ben az Ahol összeér című dallal a nagy áttörés is sikerült nekik. Onnantól kezdve nem volt megállás, folyamatosan a reflektorok kereszttűzében érezhették magukat, hiszen azóta a legnagyobb hazai fesztiválok fellépőinek élvonalában a helyük.

A Blahalouisiana 2024 áprilisában adta Sötét villám című legutóbbi, immár ötödik nagylemezét, amely a szaksajtó szerint egy teljesen egyedi hangú, progresszív zenei formációt mutat.

klubkoncertek
Az Aranyakkor formációt Kiss Tibor, a Quimby énekes-gitárosa hozta létre Fotó: Gyuricza Ferenc

Eddigi legkiforrottabb albumukkal jelentkeztek

Az eddig említett két formációval ellentétben a fiatalabb közönségréteg körében szintén rendkívüli népszerűségnek örvendő Mudfield zenekart már nem a pop, hanem egyértelműen a rock műfajához szokás sorolni. Zenéjük a többek közt a Nirvana, Alice In Chains, Soundgarden és Pearl Jam nevével fémjelzett grunge műfajához vezethető vissza, de sokkal összetettebb, modernebb annál, még a nu metal egyes elemei is felfedezhetőek benne. A szintén idén tavasszal kiadott legújabb, Fehér Zászló című nagylemezük nemcsak az eddigi legváltozatosabb munkájuk, de egyben a legkiforrottabb és legátgondoltabb is.

Az ország délkeleti szegletéből, a távoli Békésből származó Mudfield másfél évvel a 2023-as nagy sikerű zalaegerszegi koncertje után, november 9-én tér vissza a Keresztury VMK színpadára, ahol ezúttal az Escape My Shadows társaságában várják rajongóikat.

klubkoncertek
A Mudfield frontembere, Kovácsovics Máté Fotó: Gyuricza Ferenc

Patinás hard rock formáció

Ha a Mudfield munkásságát a fiatalos szellemiség itatja át, akkor a november 16-án ugyancsak Zalaegerszegen koncertet adó Lord az állandóság és az örökös zenei értékek mellett tette le voksát. Több mint öt évtizede rendíthetetlen képviselői a klasszikus hard rock alapú zenéknek, olyan generációs slágerekkel, mint 

  • a Kisfiú, 
  • az Egyedül, 
  • az Itthon vagy otthon,
  • vagy a hazai rockzenei színtér egyik alapművének számító Vándor. 

Kitartásuk, lendületük sosem hagyott alább, annak ellenére sem, hogy a zenekarban a több mint öt évtized alatt számos tagcsere történt, s vannak egykori tagjaik, akiket örökre elvesztettek már.

A Lord 2022 decemberében nagyszabású koncerttel ünnepelte fennállása ötven éves jubileumát. A patinás hard rock formáció hangban és képben is megörökítette ezt a fellépést, majd Élt át újra az élményt címmel a közelmúltban három korongos kiadványként hozták forgalom azt. Az énekes Pohl Mihály szerint az album köszönetnyilvánítás a zenekar részéről az immár több mint öt évtizedes szeretetért, támogatásért.

- Nagyon boldogok vagyunk, hogy megértük ezt a születésnapot is, de mindenképpen ki kell emelni, hogy a közönségünk nélkül ez nem jöhetett volna létre! – mondta az énekes. – És nem csak ez a jubileumi koncert, hanem a 40-es se, sem az előtte lévő. Hiába vagyunk mi, a Lord közönség léte és szeretete nélkülözhetetlen ezekhez. Személy szerint hatalmas köszönettel tartozom a zenekar rajongói felé! Ha visszatekintek arra az estére, Attila betegsége rányomta a bélyegét az egész eseményre – amit emberfeletti módon végigcsinált –, tehát nem volt olyan felhőtlen élmény akkor, mint az előbb említett előző jubileumok. De most, a kiadvány megjelenésekor már kicsit másabb szájízzel tekintünk erre vissza, és a megvalósítás is nagyon jól sikerült. Olyan ez az anyag, amilyenek mi vagyunk. Egyszerű, hiszen nincsenek hókusz-pókuszok rajta. És egy olyan megtörtént eseményt dokumentál kiválóan, amire büszkék vagyunk.

Lélegző művészeti kísérlet

Klubkoncertek persze nemcsak Zalaegerszegen lesznek az őszi-téli szezonban, Nagykanizsa ugyancsak kínál nagyszerű programokat. November 23-án a hazai fesztiválszíntéren hosszú éveken át vezető szerepet betöltő Quimby frontembere, Kiss Tibor nevével fémjelzett Aranyakkord projekt érkezik a dél-zalai városba. A Medgyaszay Házban fellépő formáció – amely Kiss Tibor és a szintén énekes-gitáros Vastag Gábor hobbi projektjeként indult – több mint egy zenekar; egy élő, lélegző művészeti kísérlet, amely olyan „maradék” dalok bemutatására vállalkozik, melyeket kiköpött magából a kanapé, de még nem fértek be sehova. Az Aranyakkor a szerelemről zenél, ám egy szokványos koncertélményen túl sokkal mélyebb, személyesebb kontaktust teremtve zenész és hallgató között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában