Hagyományaink előtt tisztelegve

2 órája

Kulturális kavalkád Lentiben

Az elmúlt hétvégén két napon át tartó programsorozatot rendezett a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatósága Lentiben. Az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című esemény keretében igazi kulturális kavalkád volt a városban, királyokról, csatákról szóló művészettörténeti előadás, a magyar gasztronómia jellegzetességeit felvonultató gasztrobusz, színház és táncművészeti előadás is várta az érdeklődőket.

Korosa Titanilla

A kulturális kavalkádon a gasztrobusz finomságait Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke is kínálta, mellette Baloghné Uracs Marianna, az NMI szakmai igazgatója

Fotó: Korosa Titanilla

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozatot mintegy 1100 millió forintból rendezik az ország 19 vármegyéjében. A sokszínű kulturális kavalkád rendezvényeinek célja a magyar hagyományok őrzése, identitásunk erősítése. 

kulturális kavalkád
Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár is részt vett a kulturális kavalkád esti rendezvényén Lentiben és átadta a Csoóri Sándor Program díjait, mellette a Kerka Táncegyüttes képviseletében Borsos Bertalan 
Forrás: MTI


Kétnapos kulturális kavalkád Lentiben

Lentiben nagy sikert aratott szombaton a hungarikum gasztrobusz, ahol rögös túrós pogácsát, gyulai és csabai kolbászt, Pick szalámit, valamint Hétvezér tokányt dödöllével és szarvasi szilvalekváros tepertős papucsot kínáltak. 

Izgalmasnak ígérkezett az Árpád-házi királyok genetikai azonosításával foglalkozó előadás, melyet Kovács Bence, a Magyarságkutató Intézet munkatársa tartott. Beszélt a székesfehérvári osszáriumban folyó kutatásokról, melynek célja, hogy az ott nyugvó uralkodók és nemesek történelem viharai alatt összekeveredett csontjait azonosítsák. 

Este a művelődési központban a Duna Művészegyüttes Magyar táncképek című előadása zárta a napot. Itt Horváth László polgármester is köszöntötte a megjelenteket. 

Megerősödve kerülünk ki a konfliktusokból

Részt vett az eseményen Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is, aki a zalai események kapcsán elmondta: a rendezvények azt hirdetik, hogy habár a magyar történelem viharai megtépázták a nemzetet, de hősei a legsúlyosabb csapásokból is erőt tudtak meríteni, és a magyarság megerősödve került ki a konfliktusokból. 

Táncok, hagyományok

Az eseményen többen, köztük a helyi Kerka Táncegyüttes is díjat vehetett át a Csoóri Sándor Program résztvevőjeként. Vincze Máté külön is kiemelte az 1973-ban alakult táncegyüttes érdemeit, például azt, hogy a csoport fontos szerepet játszik a gyerekek oktatásában. A magyar néptánc és a magyar népi kultúra iránti érdeklődést mélyíti el a gyerekekben, akik a táncokon keresztül megismerik a hagyományainkat, amelyek pedig hozzájárulnak a gyerekek ízlésének, kritikai érzékének fejlesztéséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában