Jubileum a Muravidéken

3 órája

Magyar kultúra a történelmi Hetés központjában

Kettős jubileumot ülnek ez évben Dobronakon, hiszen a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 70 évvel ezelőtt jött létre, a jórészt magyarok által lakott muravidéki település legismertebb művészeti csoportja, a Dobronaki Nótázók pedig éppen negyedszázada kezdte meg működését. Ezen ünnep alkalmából a magyar kultúra őrzőit és jeles képviselőit telt ház fogadta a község művelődési házában.

Gyuricza Ferenc

A Dobronaki Nótázók immár 25 éve a magyar kultúra őrzője a Muravidéken

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egész estés program fordított dramaturgia szerint zajlott, hiszen először a községhez kötődő művészeti együttesek és szólisták, azaz maguk az ünnepeltek léptek fel, majd azt követték a köszöntő beszédek. Az ünnep méltóságához a 25 éve indult Dobronaki Nótázók mellett a Diáxinpad elnevezésű színjátszó csoport tagjai, a helyi néptáncosok és népzenészek, valamint a magyar kultúra szerves részét képező versmondók járultak hozzá, de a településen zajló kézműves tevékenységeket is bemutatták egy kiállítás révén. 

magyar kultúra
A zalaegerszegi Kardos Bozi Endre (jobbról) a muravidéki magyar kultúra egyik reprezentánsa, a Dobronaki Nótázók művészeti vezetője
Fotó: Gyuricza Ferenc

Hét évtized a magyar kultúra érdekében

Az egykor Magyarországhoz tartozó Dobronakon 1899-ben indult be a szervezett művelődési tevékenység, s attól fogva mindig volt a történelmi Hetés központjának számító faluban olyan lelkes csoport, amelynek tagjai nem sajnálták a kultúrára – vagy ahogy ma Szlovéniában mondják: műkedvelésre – idejüket áldozni. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület első hivatalos okmánya ugyanakkor 1954-ből származik, innen a 70 éves jubileum számításának eredete. A művelődési egylet égisze alatt az azóta eltelt hét évtized során énekkar, nótakör, színjátszókör, néptánc- és citeracsoport, hímzőszakkör, versmondók, valamint a már 120 éves hagyományt újjáélesztő hímestojás-díszítőművészek is tevékenykedtek. 

Az emberi kapcsolatok jelentősége

Őket Kolosa Tanja, az egyesület jelenlegi elnöke köszöntötte, aki úgy fogalmazott, hogy az értékőrzés, a hagyomány életben tartása nem kézzel fogható tárgyakban testesül meg, ahhoz műveltség, művészet, kulturális örökség, és leginkább emberi kapcsolatok szükségesek. Napjainkban azonban éppen ez utóbbiak működnek a legkevésbé, ezért is rendkívül értékes, amit a dobronakiak képviselnek. 

Az ünnepi gálaműsor egyik szereplője a Diáxínpad társulata volt
Fotó: Gyuricza Ferenc

A Dobronaki Nótázók

Az ünnepi gálaműsor során külön köszöntötték az egyesület egykori vezetőit, korábbi és jelenlegi tagjait. Köztük a négy önálló albummal rendelkező és közel hatszáz fellépéssel büszkélkedő Dobronaki Nótázókat, amelynek alakulása óta a zalaegerszegi Kardos Bozi Endre a művészeti vezetője, de soraiban egy ideje a szintén zalai Lőrincz Kálmán is aktívan tevékenykedik. A jelenleg 16 taggal működő férfikar munkásságát hosszú ideig Toplak Ernő vezette, ma ezt a feladatot Varga József látja el. A műsor során ugyancsak külön köszöntötték Cár Annát, aki hosszú időn keresztül látta el a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöki teendőit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában