A kitüntetés arany fokozatát kapták

2 órája

Szent Gellért-díj: két keszthelyi pedagógus a vértanú püspök útján járva…

A Ranolder-intézmény két munkatársa is rangos kitüntetést kapott Veszprémben. A Szent Gellért-díj arany fokozatát vehette át László Szilvia és Tormáné Taál Ildikó.

Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György érsek a Szent Gellért-díj átadásán: A pedagógus az isteni jövőt szolgálja

Fotó: Veszprémi Érsekség

Az ünnepi szentmisén dr. Udvardy György veszprémi érsek kiemelte, Szent Gellért püspök a pogányok között akarta hirdetni Jézus Krisztus evangéliumát, amely őt tüzes lelkűvé tette, s „népünket a krisztusi törvényekre akarta vezetni. Szent István király pedig elhívta, legyen fiának, Imrének a tanítója.” A Szent Gellért-díj azokat ismeri el, akik ezen az úton követik őt – pedagógusként helytállva.

Szent Gellért-díj
A szentmisére s a Szent Gellért-díj átadására megtelt a főszékesegyház 
Fotó: Veszprémi Érsekség

Szent Gellért-díj: az isteni jövőt szolgálva

A vértanú püspök Velencéből hozta a maga tudását, amit ő is a tanítóitól kapott, és vállalta a nép szolgálatát is, emlékeztetett a főpásztor.

– A pedagógus azt szolgálja, ahogyan a keresztségben újjászületik az ember, s felelőssé akarja tenni saját élete, döntései és népe iránt. Tehát az isteni jövőt szolgálja – fogalmazott dr. Udvardy György.

László Szilvia odaadón szolgálja a közösséget 
Fotó: Veszprémi Érsekség

László Szilvia: odaadón a közösségért

László Szilvia okleveles hittanár, fejlesztőpedagógus, 2004 óta dolgozik a Ranolder-iskolában. Ahogy méltatásából kiderült, rendszeresen vállal osztályfőnökséget, szervezi a Szent Család-járást, az iskolai keresztutakat. Emellett aktív szerepet vállal az elsőáldozók felkészítésében, a bérmálkozók vizsgáztatásában, a nagyböjti vetélkedők feladataiban és a hittanos találkozók szervezésében.

2009-ben már megkapta a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát, 2010 és 15 között igazgatóhelyettesi feladatokat látott el az intézményben.

Tormáné Taál Ildikó feladatai az évek múlásával sem csökkentek
Fotó: Veszprémi Érsekség

Tormáné Taál Ildikó: példaértékű életút

Tormáné Taál Ildikó a Ranolder gazdasági igazgatója szintén 2004-től, az iskola újraalapításától dolgozik az intézményben. Mint a laudációban elhangzott: kitartóan és precízen végzi munkáját, nagy tapasztalattal igazodik el a papírmunkák, bérek, pénzügyek és jogi paragrafusok sűrűjében. Családi s hitélete is példamutató.

2017-ben a Szent Gellért-díj ezüst fokozatával tüntették ki, majd a nyugdíjba vonulás helyett a munkát választotta, feladatai pedig az évek múlásával sem csökkentek, sőt: a keszthelyi Kiskastély óvoda és a rezi iskola tagintézménnyé válása igazi kihívásokat is tartogatott számára, amit alázatos munkával végzett és végez.

Szent Gellért emlékezete

  • 977. április 23-án született Velencében, s a budai Kelen-hegyen halt vértanúhalált 1046. augusztus 29-én
  • 1030-tól egészen haláláig az első csanádi püspök volt a Magyar Királyságban 
  • magyarul tudó bencés szerzetesek segítettek neki prédikálni a helyi lakosok körében
  • ereklyéit magyar, olasz és cseh földön több helyen is őrzik

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában