Elképesztő

7 órája

Szigligeti vár: a rejtett szerelmek, csaták és a középkori konyha lenyűgöző világa

A festői Balaton partján magasodó Szigligeti vár nemcsak a harcok és ostromok történeteit rejti, hanem romantikus szerelmek és intrikák színhelye is volt.

Zaol.hu

Forrás: likebalaton.hu

A Likebalaton közlése szerint ma a Szigligeti vár romjai a romantikus kirándulók kedvelt célpontja. A hegytetőről lenyűgöző panoráma tárul elénk a Balatonra és a környező tanúhegyekre, ami tökéletes hátteret biztosít egy romantikus sétához. A várfalak között sétálva érezheted a múlt levegőjét, és elmerülhetsz a történelmi titkok, szerelmi botrányok és hősies harcok világában. 

A vár eredete és kiépítése

A Balaton partján, egy vulkanikus hegy tetején áll a festői Szigligeti vár, amely nemcsak a középkori harcok, hanem romantikus történetek, titkos szerelmek és izgalmas botrányok színtere is volt.
A vár története 1260-ban kezdődött, amikor a pannonhalmi bencések építtették a kettős torony és a palotaszárny első részeit. Nem sokkal később IV. Béla felismerte a vár stratégiai fontosságát. A tatár invázió következtében a király elhatározta, hogy szerte az országban kővárakat építtet, hogy megerősítse a védelmi rendszert. A Szigligeti vár elhelyezkedése és építészeti jellemzői annyira elnyerték Béla tetszését, hogy nem sokkal az építkezés megkezdése után cserével megszerezte a várat a bencésektől. Ez a vár így királyi tulajdonba került, és ezzel együtt fontos stratégiai ponttá vált a Balaton környékének védelmében, a végvárrendszerben, és később is kulcsfontosságú erődítmény maradt.
A várat a 13-14. században tovább bővítették, így alakult ki a belsővár, amely a mai napig megtekinthető.
A Pok nemzetség felügyelte a várat, majd a későbbi évszázadokban többször gazdát cserélt, és mindig újabb bővítésekkel erősítették meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában