Küzdelem a lelkekért

1 órája

Tablókiállítás érkezett Zalaegerszegre az egyház- és vallásellenességről

Zalaegerszegre érkezett az Egyházi ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években című (1958–1973) tárlat. A Küzdelem a lelkekért tablókiállítás a Mindszentyneum előtt tekinthető meg november 28-ig. Hivatalos megnyitóját kedden tartották az intézmény előtt.

Mozsár Eszter

Küzdelem a lelkekért címmel nyílt tablótárlat a Mindszentyneum előtt. Dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész köszöntötte a közönséget. Mellette Csengei Ágota intézményvezető

Fotó: Pezzetta Umberto

A legújabb, 16 elemből álló időszaki, Küzdelem a lelkekért című tablókiállítást a Nemzeti Emlékezet Bizottság rendezte, s fókuszában a Kádár-korszak és a kommunista diktatúra általi keresztényüldöztetések állnak. „Az 1956-os forradalom leverése után megkezdődött a pártállami rendszer újratervezése. Ennek során az egyház- és vallásellenes intézkedéseket alapvetően generációs alapon hozták meg. A világnézeti küzdelem célkeresztjébe az egyházi ifjúsági közösségek kerültek.” 

tablókiállítás
A Küzdelem a lelkekért tablókiállítás november végéig látható
Fotó: Pezzetta Umberto

A Küzdelem a lelkekért tablókiállítás a "Fekete hollók"-ügyet is bemutatja

A megnyitón dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész idézte fel az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő időszak eseményeit, kiemelve a legnagyobb egyházellenes persorozatot, az 1961-ben zajló „Fekete hollók”-ügyet. 

- 1961. február 5-ről 6-ára virradó éjszaka Budapesten és az ország számos nagyvárosában összehangolt házkutatásokat tartottak olyan egyházi és világi személyeknél, akik ifjúságneveléssel foglalkoztak. 117 házkutatást tartottak 27 településen, 86 embert ítéltek összesen 338 év börtönbüntetésre. A „lelkekért folytatott küzdelem” színtereinek áttekintése részleteiben is rávilágít a diktatórikus rezsim működésére – hangsúlyozta az egyháztörténész. 

Az ünnepélyes megnyitón azok a középiskolás diákok is részt vettek, akik a Mindszentyneum által májusban meghirdetett Mindszenty 80 című online vetélkedő döntőjére érkeztek. A rendezvényen a beérkezett vizuális feladatok legjobbjait is jutalmazta Csengei Ágota intézményvezető, aki elmondta: a felhívásra 41 pályázat érkezett a dunántúli városokból, s a legügyesebbek – a balatonboglári, keszthelyi, lenti, zalaegerszegi, pécsi, veszprémi, pápai és szombathelyi diákok – jutottak a zalaegerszegi döntőbe.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában