A gondozottak mindig örömmel várják a négylábúakat

6 órája

Terápiás kutyák vizsgáztak sikeresen Zalaegerszegen – fotógaléria és videó

A Zalai Kutyabarátok Egyesülete négy párossal jelent meg pénteken a pózvai Margaréta Otthonban, hogy sikerrel vegyék az akadályokat. Izgatottan készültek a lakók is, ugyanis terápiás kutyák vizsgáztak a közreműködésükkel.

Terápiás kutyák vizsgáztak sikeresen Pózván, a Margaréta Otthonban. Balra Zimborás Béla és Valkai Adrienn, a vizsgahelyet biztosító intézmény képviseletében

Fotó: Pezzetta Umberto

Gróf Krisztián, a Zalai Kutyabarátok Egyesülete elnöke elmondta, a vizsgára kész óratervvel érkeznek a párosok, azt mutatják be a vizsgabizottság tagjai előtt. A kutyának nemcsak a betanított feladatokat kell elvégeznie, hanem bírnia kell a zajt, a közeledést, a simogatást, mondta az egyesület elnöke. A terápiás munkavégzéshez az állatoknak megfelelő temperamentummal kell rendelkeznie, másrészt sikeresen kell záróvizsgáznia, amit 15 alkalmas foglalkozás előz meg. Pénteken négyen tettek sikeres vizsgát, így már húsz terápiás párosa van az egyesületnek.

terápiás kutyák
Vizsgára várva.  A Zalai Kutyabarátok Egyesülete égisze alatt immáron húsz terápiás páros dolgozik
Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Nagy Erzsébet terápiáskutya-felvezető, a Zalai Kutyabarátok Egyesülete Terápiás Csoportjának vezetője hozzátette: fontos szempont, hogy az ebek jó kedvvel dolgozzanak az emberekkel, s akár idegen is biztonsággal vezethesse pórázon az adott kutyát. Az egyesület több Zala vármegyei bentlakásos, köznevelési és közoktatási intézménnyel, egyesülettel és civil szervezettel van kapcsolatban, s meghatározott heti óraszámban vagy alkalmanként tart állatasszisztált foglalkozásokat. 

A terápiás kutyák motiválják és nyitottabbá teszik a gondozottakat

Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója elmondta, a pszichiátriai betegek, a fogyatékkal élők és az idősek nagy örömmel várják mindig az állatasszisztált foglalkozásokat. 

- A Gondoskodás Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye hét éve ápol jó kapcsolatot a Zalai Kutyabarátok Egyesülete terápiás párosaival, tagjaival. Az intézmény vizsgabázisként ad helyet a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület vizsgaszabályzatában előírtak szerinti temperamentum és záróvizsgákhoz. Az intézmény 2018 óta állatasszisztált foglalkozásvezető képzettséggel rendelkező mozgásterapeutával is rendelkezik.

Valkai Adrienn, a Levendula Idősek Otthona telepvezetője úgy fogalmazott, ezek a találkozások a bentlakók számára örömforrások, úgynevezett „varázspor a léleknek”. 

- A gondozottak nyitottabbá és fesztelenebbé válnak, sokkal őszintébb reakciókat vált ki belőlük egy kutya, pusztán a jelenlétével – felelte Valkai Adrienn.

A kutya egyfajta motivációs eszköz, ami érzelmi és szociális támaszként működik a pszichés és fizikai állapot rehabilitációjában, fejlesztésében. 


 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában