Bármikor szükség lehet a segítségünkre, ha leáll a szív

4 órája

Újraélesztés világnapja: legyen ön is életmentő, ahogy Csuja Imre

Ugye Önök is emlékeznek még a Bee Gees angol popegyüttes klasszikusára, a Stayin’Alive című számra? Különösen, ha hozzákapcsolunk egy 2015-ben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány által készíttetett kampányvideót, még napokig cseng a fülünkben ez a zene. A dallam ma kifejezetten aktuális, ugyanis október 16-a az újraélesztés világnapja. De ha más zenére szeretne életet menteni, akkor itt egy másik zenei lista.

Mozsár Eszter

Újraélesztés világnapja, így menthetünk életet gyorsan és szakszerűen Csuja Imre (Bala) intelmei szerint

Forrás: Országos Mentőszolgálat Alapítvány

Mintegy 1,8 milliós nézettsége van a Tartsd életben! című kampányfilmnek, ami azt jelentheti, hogy akik megnézték, életmentővé váltak. Persze jó lenne, ha így lenne. Vajon hányszor megyünk el embertársunk mellett legyintve, úgyis csak részeg. Hányszor esünk magunk is kétségbe, ha összeesik mellettünk valaki és nem tudjuk, hogy mit kellene tenni. 

újraélesztés világnap
Újraélesztés világnapja. Más a zenei ízlésed? Sebaj, válassz a listából kísérő zenét
Forrás: Országos Mentőszolgálat Alapítvány

No, ha kissé furcsa módon is, de az a videó éppen ezt taníthatja meg nekünk. Ha szakemberektől szeretnénk tanulni, akkor jelentkezzünk bármikor az Országos Mentőszolgálat felhívásaira vagy a Magyar Vöröskereszt Hősképzőjébe. Vagy figyeljünk a jogsi megszerzésénél az egészségügyi oktatáson.

Évente 25 ezren halnak meg hirtelen szívhalálban

„A hirtelen szívhalál Magyarországon is az egyik vezető halálok: naponta 70 embert érint. Fontos tehát, hogy minél többen merjenek cselekedni, és ha megtörténik a baj, felkészületlenségük vagy félelmeik ne tartsák őket vissza attól, hogy embertársuk segítségére siessenek – írja az  Országos Mentőszolgálat Alapítvány, s összegyűjtött nekünk egy kész listát, ha más a zenei ízlésünk. 

újraélesztés világnap
Az ábra mutatja, hogyan segíthetsz
Forrás: Országos Mentőszolgálat Alapítvány

Az újraélesztés világnapján nézzük meg a videót

Szóval, ahogy Bala javasolja, ne parázzunk, hívjuk a 112-t, ahol a mentőszolgálat kollégái is támogatnak minket, ha kell. Egy törött bordával is örül, ha megmented az életét.

 

Nézzük csak még egyszer Bala (Valami Amerika) leckéjét, amit sosem felejtünk el:


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában