Társadalmi hasznosság

1 órája

Vízkezelés az iparban – fotógaléria

A tiszta ivóvíz előállítása ma már a bőséges vízkészlettel rendelkező országokban is kiemelt feladat. A vízkezelés, a víztisztítás pedig egyre fontosabb feladat lesz szerte a világon, hiszen ez is része a körforgásos gazdaságnak, melynek célja a Föld erőforrásaival való gazdaságos bánásmód. Ezen alapvetés kiemelt hangsúlyt kapott a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ és a Pannon Egyetem által Zalakaroson szervezett Víz- és szennyvízkezelés az iparban elnevezésű konferencián.

Pásztor András

A vízkezeléssel kapcsolatos kutatások társadalmi és ipari hasznosságáról is szó esett a konferencián. Képünkön Gerencsérné dr. Berta Renáta főigazgató és prof. dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke

Fotó: Szakony Attila

A 2014-ban, azaz 10 éve alapított Soós-kutatóközpont évről évre megszervezi a szakterület kutatóinak és az ipar eme szegmense szereplőinek szakmai találkozóját, ahol a legújabb kutatási eredmények mellett a gyakorlatban is alkalmazható módszerekről számolnak be. A csütörtöki és pénteki napon számos érdekes, a jövőt is befolyásoló előadást hallhattak az érdeklődők, például a tisztított szennyvíz mezőgazdasági hasznosításáról vagy éppen a mikroműanyagok felszíni vizekből történő eltávolításáról.

vízkezelés
A vízkezelési konferencián a legújabb tudományos kutatások eredményeiről is beszámoltak
Fotó: Szakony  Attila

Vízkezelés - tudás és gyakorlat

A szakmai konferenciát prof. dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg, aki rávilágított, hogy minden kutatást, tudományos munkát érdemes a társadalmi hasznosság oldaláról megvizsgálni, hiszen a végső cél mégiscsak az, hogy jobbá változtassuk a világot. 

Gerencsérné dr. Berta Renáta, a Pannon Egyetem Nagykanizsa - Körforgásos Gazdasági Egyetemi Központ főigazgatója, aki a közel 8 milliárd forintból épülő víztudományi és vízbiztonsági nemzeti labor szakmai vezetője is, azt hangsúlyozta: a legfontosabb cél összegyűjteni és rendszerezni mindazt a tudást, ami a vízkezeléssel kapcsolatos. Mindez ugyanis az ipar és a társadalom számára is hatalmas előnyöket jelent, hogy mást ne említsünk: ma már a szennyvizet is ivóvíz minőségűre lehet tisztítani.

Körforgásos gazdaság

A konferencián az is elhangzott, hogy még sok a tennivaló a körforgásos gazdaság népszerűsítése terén, de az szinte biztosra vehető, hogy az ipari szereplőknek el kell felejtenie a lineáris gazdasági modellt. Az egyetem és a kutatóközpont ehhez a tudáshoz szeretné hozzásegíteni a vállalatokat.

vízkzelés
A Szebenyi Mária Kémia Emlékverseny díjazottjai. Kozma Szemere, Betlehem Simon Rebeka, Perger Mátyás, Szabó Gréta, Horváth András. Balról Gerencsérné dr. Berta Renáta főigazgató, jobbról Galambos Ildikó, a Soós-kutatóközpont vezetője    
Fotó: Szakony Attila

A konferencia keretében került sor a Szebenyi Mária Kémia Emlékverseny és az Ifjú Kutatói Díjak átadására is. Az idei győztes Kozma Szemere, Betlehem Simon Rebeka, Perger Mátyás, Szabó Gréta, Horváth András lett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában