1100 éve Európában, 20 éve az unióban

3 órája

Zala vármegye kulturális kincsei is a fókuszba kerülnek

Július 1-jével Magyarország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek jegyében féléves útjára indult a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat, amely szeptember 28-október 19. között tartózkodik Zala vármegyében.

Arany Horváth Zsuzsa

Tompa Gábor, Pácsonyi Imre és Bali Zoltán a programismertető sajtótájékoztatón

Fotó: Pezzetta Umberto

A Zalaegerszegen és Lentiben megvalósuló programról szerdán délután tartott sajtótájékoztatót a Megyeházán Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere és Tompa Gábor, a szervezés koordinálását végző Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője. 

Elmondták, az együttműködés eredményeképpen tartalmas és színvonalas programok valósulhatnak meg Zalában is, méghozzá ingyenesen. Így bárki számára lehetőséget biztosít a részvételre, kulturálódásra, a magyar értékek, hagyományok, történelmi tények megismerésére.  A Lentiben és Zalaegerszegen szimultán zajló események során nemcsak klasszikus kiállítások, hanem standok, installációk várják a látogatókat.

Tompa Gábor a programban részt vevő zalai intézmények összefogását méltatta, ennek köszönhetően közel egy hónapig lesznek elérhetők a programok, köztük például a Moszkva tér című film, amelyet az Art Moziban vetítenek a zalaegerszegi középiskolásoknak. 

A hét végén a múzeumi gyűjtemények által inspirált kincsekkel vagy kreatívipari termékekkel ismerkedhetnek meg a látogatók Zalaegerszegen, a Dísz téren a Múzeumok standjánál, a  Mindszentyneumban pedig az Attila örökösei  embertani és archeogenetikai tárlat látható,  de végigkísérhető  az MNMKK Iparművészeti Múzeum egyes gyűjteményeit, valamint az Üllői úti főépület feltárásának és rekonstrukciójának részterületeit  bemutató Iparkodjunk! kiállítás is október 18. és 23. között.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban 22 különböző életkorú és osztályú nő sorsát kísérhetik végig az érdeklődők a Magyar Menyasszony című tablókiállításon. A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára ad helyet a Magyarul Európában vándorkiállításnak, ahol most Zala vármegye fontos iratai és dokumentumai kerülnek a középpontba. 

A Lenti Művelődési Központban a látogatók október 18-án megismerhetik az európai és a magyar történelem sorsfordító pillanatait a történeti festészet segítségével a Királyok, hősök, csaták előadáson, a Szépművészeti Múzeum jóvoltából.  

A Petőfi Kulturális Ügynökség október 19-én várja a Mindszentyneumban a Sanctum sorozat követőit.  

Október 19-én a Lenti Művelődési Központnál egész nap játékos formában ismerhetik meg a családok nemzeti értékeinket és Zala vármegye különlegességeit a Hungarikum játéktéren, illetve ugyanitt, a Templom téren kóstolhatjuk meg nemzeti konyhánk ínyencségeit a Gasztrobuszon. 

Október 19-én délután szintén Lentiben, a Magyarságkutató Intézet segítségével választ kaphatnak az érdeklődők az archeogenetika tudományával kapcsolatban azon a történelmi előadáson és interaktív beszélgetésen, aminek középpontjában az Árpád-házi királyok azonosítása lesz.

A Zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Soós Réka népdalénekes közreműködésével Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneszerző a Száll a világ lepke-szárnyon című koncerten énekelt versekkel idézi fel a Kárpát-medence népzenei hagyományát.  

A Nemzeti Színház Lentibe hozza Csehov: Egyfelvonásos komédiák című előadását Vidnyánszky Attila rendezésében a Művelődési Központ színpadára október 18-án este. Október 19-én este pedig a Duna Művészegyüttes mutatja be a Kárpát-medence autentikus néptáncait.

   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában